Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Изграждат рампа за хора с увреждания в Органовата зала в Добрич

 Изграждане на рампа за достъп към централния вход на концертна зала „Добрич” и  зона за хора с увреждания за лесно придвижване към сцената – това предвижда проект, с който община Добрич ще кандидатства за финансиране по проект „Красива България”. За целта е необходимо съгласие на Общинския съвет и по предложение на зам.-кмета по устройство на територията арх. Боян Коларов въпросът е включен в дневния ред на заседанието на местния парламент на 25 юни. В предложението се посочва, че Министерството на труда и социалната политика обявява извънредна кампания за набиране на кандидати за участие в проект „Красива България” за 2019 г.  с проектни предложения за осигуряване на достъпна среда на обществени сгради.

„Обектът е с изключително значение за развитие културния живот на града. В сградата, освен зрителна зала с 550 места, има и необходимите й прилежащи фоайета, гримьорни, репетиционни, работни и обслужващи помещения” – се посочва в предложението на зам.-кмета.  Залата е разположена в зона,  проектирана през 70-те години на миналия век  като културен център на града. През 1988 година е монтиран орган – музикален инструмент, какъвто малко градове в страната притежават и създава условия за по-богат културен живот в общината.

Сградата е построена през 1975 година. В периода на експлоатация са й правени няколко частични ремонта, а в момента се извършва основен ремонт на покривното покритие с добавена топлоизолация по високото тяло над сцената, посочва  арх. Боян Коларов.

  Максималната сума, за която може да се кандидатства, е 120 000 лева, като 10 % от средствата трябва да са собствено финансиране.

 Проектът, който общинската администрация подготвя, предвижда още да бъдат монтирани асансьор и платформи за инвалидни колички.

c