Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Елка Няголова гостува с най-новите си поетични книги в Шабла

Магнетичната добруджанска поетеса Елка Няголова и руският писател-дипломат Алексей Щелкунов бяха специални гости на българо-руска литературна вечер в Зеления образователен център - Шабла.

двамата представиха в Шабла своите последни издадени книги: Няголова – стихосбирката си „Шест грама“ и поетичният сборник на руски - „Ангел в пещере“, а Щелкунов – документалната си белетристика, „Ангел милосердия“.

Залата в Центъра се оказа тясна за десетките шабленци и живеещи в Общината руски граждани, които искаха да се насладят творческата вечер – пореден израз на вековната българо-руска дружба и духовното единение на двата народа.

Носителката на редица престижни литературни награди и председател на Славянската литературна и артистична Академия, Елка Няголова и Александър Щелкунов бяха представени пред аудиторията от началник отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в ОА Шабла, Таня Янакиева. Срещата бе открита с няколко песни за Добруджа, на певческа група за народни песни „Кария“ при шабленския пенсионерски клуб „Надежда“. Поетесата започна с благодарност за поканата към кмета на Общината, Мариян Жечев, председателя на ОбС Шабла, д-р Йорданка Стоева (и двамата в залата) и Таня Янакиева и за отправената покана за поредно гостуване в Шабла. Елка Няголова представи „Шест грама“ с мъдростта на опитен повествовател, като прочете свои стихотворения от стихосбирката, насочени последователно към основните житейски теми – майката, Родината, любовта...Тя завърши с „Кадри от един тротоар“ и „Мое клонче напъпило“ – стихотворения, посветени на идните поколения. Тогава и публиката в залата разбра, че поетесата е посветила стихосбирката си на своите внуци. От „Ангел в пещере“, българските и руски любители на мерената реч се впечатлиха от „Сон об одной золотой пуговице“, в превод на руски на настоящия главен редактор на „Литературная газета“, Максим Занушев.

Когато думата взе Алексей Щелкунов, хората в залата разбаха, че пред десетте години, докато е бил дипломат в руското посолство в София, той е натрупал по неговите думи „най-голямото си богатство“ – познанството си с хиляди български интелектуалци, както и възможността да опознае  красотата на България и на нашия фолклор. „Имах щастието да работя с уникалния по богатството си руски Държавен архив, но аз бях просто един дипломат, чиновник. Помощта на Елка Няголова в художествената част и редакцията на книгите ми, бе безценна за мен!“ – сподели Щелкунов. Преди „Ангел милосердия“, писателят представи накратко и книгата си „Дипломат России“, защото двете произведения са тематично свързани – втората книга е за граф Николай Павлович Игнатиев и ролята му в Освобождението на България, а новата, „Ангел милосердия“ – за битието на дъщеря му Елеонора като милосърдна сестра по бойните полета на Първата световна война. Споменатите от Щелкунов непознати за масовата аудитория факти за делото на  граф Игнатиев и дъщеря му, запалиха у публиката в залата интереса към книгите му.

След като представи и с помощта на мултимедия своите книги, Алексей Щелкунов изтъкна ролята на на носителката на руски държавни отличия, Елка Няголова за развитието и задълбочаването на културните връзки между славянските народи. За работата на Няголова в провеждания във Варна Международен фестивал на славянската поезия, „Славянска прегръдка“, Щелкунов каза, че Елка Няголова го организира с „очарователна нежност в родината на Орфей“ и същевременно работи за него „с мощността на атомен реактор“.

Накрая на срещата, добруджанката Няголова пожела на шабленци, много здраве и берекет в започващата жътва на пшеницата. Завладяните от магията на българския фолклор, Елка Няголова  Александър Щелкунов пожелаха да изпълнят акапелно по една българска народна песен, заедно с група „Кария“ и за радост на публиката направиха това.

източник: Йордан Енев

c