Бизнес Водещи новини

Намалява броят на чужденците, които работят в Албена

Процентът на чужденците, които работят в курорта Албена, намалява. Ако преди няколко години те бяха 50 на сто от всички работещи, то през тази година от заетите през юли и август 3000 души, чужденци ще бъдат едва около 600, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев. „Винаги, когато можем да вземем българи на работа, го правим”, посочи той. Чужденците ще са от Украйна, Молдова, малко от Беларус и Турция, както и от училища от Германия и Чехия. 

Най-голямата туристическа компания у нас е осигурена с работната ръка за новия сезон. „Трудно е да се намери, но същия проблем стои през германците, както и в цяла Европа. Навсякъде не достигат работници, специалисти. Хората са изключително мобилни, движението е голямо. Работната ръка наистина е свободно движеща се сила”, коментира Красимир Станев. 

Той е категоричен, че българите започват да се връщат от чужбина.

„Смело мога да кажа, че българите започват несъвсем бавно да се връщат към България. Все повече и повече българи идват от Испания, Германия, Гърция, Кипър и т.н. И, те идват като много добри специалисти. Те са със завиден стаж, натрупан опит от западна Европа, САЩ”, каза Красимир Станев.

Добави, че в „Албена” търсят работа германци, австрийци, французи. В момента се водят разговори с французин от Ница за длъжността шеф на озеленяване. Той работи в общинското предприятие на Ница като ландшафтен инженер. Мениджърът на спорта в Албена от година и половина е от Австрия. Друг австриец се занимава с културната дейност в Албена и с анимацията.

„Очевадно е, че работната ръка у нас все повече ще се интернационализира и това не бива да ни плаши”, посочи Красимир Станев.

Follow Me:

Related Posts

  1. Виолета says:

    С тези суперлативи заблуждавате хора далеч от Албена! Истината е жалка, говоря главно за камериерския труд – основен за услугите в туризма, заплата – 560+ 50 лв. жалка …. а поради липса на персонал, един човек съвместява две длъжности! Работиш на 6 дневна работна седмица, което се заплаща 🙂 Акционерите от две години не са получавали дивиденти, поради реинвестирани в комплекса! Имаше превилегия с която да ползват безплатен достъп до комплекса, но и това отпадна! Какво правите, г-н Станев! Цитирам римския диктатор Гай Юлий Цезар : “След нас и потоп” 🙁

  2. Григор says:

    Не е вярно че не работят чужденци. Работят ама са от кварталите. То със тия заплати дето ги дава Станев какви да работят. Следващата стъпка са индийци ама истински

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *