Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отличиха ученичка от Добрич в Национален конкурс за млади артисти

Едно от талантливите пера на Езикова гимназия "Гео Милев" - Мария Боева, е отличена в Националния конкурс „Граждански будилник“, сподели за Про Нюз Добрич Дияна Боева.

Конкурсът "Буден ли си", е за творци, в това число студенти и ученици. Селекцията на участниците се извършва в три категории: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Мария Боева, която е ученичка от осми клас в Езикова гимназия „Гео Милев“ – Добрич, участва с есето си „Интервю с очевидец“ - в категория „Текст“. Конкурсната работа на Мария Боева е одобрена да бъде включена и в съпътстващата изложба „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“.

Най-добрите текстове измежду 85-те участници в тазгодишното издание на конкурса са оценени и класирани от жури в състав:

  • Марин Бодаков от Софийски университет „Св. Климент Охридски“
  • Стефан Иванов - поет, драматург и носител на „Икар“
  • Силвия Чолева - радиожурналист от БНР
  • Зарина Василева - журналист от OFFMedia

На 26 юни от 16:00 ч., на официална церемония ще бъдат връчени наградите на отличените автори в конкурса. Събитието ще се състои в пространството на Зона 21 в София.

Конкурсът „Буден ли си“ се реализира за втора поредна година от Български център за нестопанско право (БЦНП), който работи за подобряване на средата за развитие на гражданското общество и повишаване на гражданската култура. Инициативата е вдъхновена от съвместната работа на БЦНП с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts през 2018, когато е и първото издание на конкурса, за да подкрепи младите артисти с будно гражданско съзнание. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2019 г.

c