Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Албена организира ден на устойчивата енергия

SustainableEnergyDaysinAlbenaResortе събитие, което Албена организира като част от Европейските дни на устойчивата енергия. То се проведе за първи път вчера при голям интерес от страна на гости и служители на ваканционното селище.

„Стараем се да продължим да създаваме устойчив туристически продукт, който е едновременно конкурентноспособен и не нарушава равновесието в природата и обществото“ – така зам.директорът по „Бизнес развитие“ в Албена АД инж. Димитър Станев откри събитието.

Първата част от програмата включваше четири презентации. Презентатори бяха инж. Димитър Станев; Браян Пелерин – норвежки изследовател на устойчивата енергия и инициатор на проекта INVADE 2020; инж. Свилен Пиралков – системен архитект в департамент „Бизнес развитие“ в Албена АД и инж. Деница Кузева – мениджър проекти в същия отдел. Модератор на събитието беше Виктория Симеонова – ръководител „Реклама и комуникации“ в Албена АД.

В своята презентация Димитър Станев представи стратегията за устойчиво развитие, която Албена създаде и следва вече няколко години. Той разясни кои са мерките, които Албена взима за увеличаване на произведената собствена възобновяема енергия, спестяване на вода, налагане на собствени екологично отглеждани плодове, зеленчуци и месо, както и намаляване на отделяните отпадъци. Подчертанбеше успехът на безплатния електрически транспорт, който прави излишни личните автомобили на туристите вътре в комплекса, което допринася за спокойствието и сигурността на пешеходците. Той представи стремежа към налагане все повече на кръгова икономика и по какъв начин компаниите от семейството на Албена се грижат за околната среда.

Вторият говорител на събитието Браян Пелерин от Норвегия представи проекта INVADE, в рамките на програмата на Европейската Комисия Хоризонт 2020, част от който е и Албена като пилотна страна. Проектът налага интелигентно използване на електрическа енергия в производството и домакинствата. Той се концентрира върху ползите от съхранителите на енергия и възможностите електрическите автомобили да допринесат за стабилността на енергийните системи в модерните електрически системи.

Третата презентация беше на инж. Свилен Пиралков. Той разказа в детайли за това как производството на битова гореща вода в Албена се извършва по интелигентен начин в зависимост от различни фактори като слънцегреене и актуалните цени на електроенергията. Албена създаде собствена система за мониторинг и управление на водните ресурси, което допринася за стабилността и надеждността на доставките. Пиралков представи хотелите в Албена, които разполагат сбуфери за слънчева топлоенергия и тяхната енергийна ефективност, която достига завидни стойности.

Последната презентация беше на инж. Деница Кузева. Тя сподели повече за идеята за затворена кръгова икономика и защо тя е важна за модерното общество: преработване на отпадъци за получаване на нови качествени продукти и тяхната многократна бъдеща употреба. Механизмът, който тя представи, успешно се прилага на много места в Албена.

След презентациите гостите на събитието имаха възможност на живо да се запознаят с начина на функциониране на слънчевите батерии.

Следобедът беше времето всички гости на събитието да проследят как се случват описаните в презентациите процеси на живо. Те се разходиха в био градините на Еко Агро и до биогаз електроцентралата на дъщерната компания Перпетуум Мобиле в база Момчил. За придвижването на цялата група от близо 50 ентусиасти да се запознаят отблизо с производството на зелена енергия и с био градините на Албена беше използван електрически автобус. Той е един от шатълите, осигурени безплатно за придвижване на гостите на комплекса от парковата зона до плажа. В базата на Еко Агро гостите на събитието видяха отблизо как се произвежда електрическа и топлинна енергия.

Друг интересен момент от обиколката им беше срещата с отглежданите там телета от породата BlackAngus, известна с високото качество и неповторимия вкус на месото. В градините на Еко Агро гостите се насладиха на вкуса на собственоръчно откъснати от дървото био череши от няколко сорта: реджина, кордиа, лапинс, скина и кармен. След това имаха възможност да дегустират и виното Геранеа, произведено също от Еко Агро.

Събитието SustainableEnergyWeekе организирано ежегодно от Европейската Комисия. В него взимат участие общини, компании, неправителствени организации и крайни клиенти, като всички са обединени от амбицията да се грижат за опазването на околната среда като използват устойчива енергия и възобновяеми източници.

Гости на събитието в Албена бяха както служители на комплекса, така и представители на бизнеса – всички обединени от идеята за стимулиране и усъвършенстване на политиката за устойчиво развитие, която е новаторска за България и към която ваканционно селище Албена се стреми. Организаторите обещаха това да е само началото на традиционно събитие, на което да представят напредъка си по всички екологични проекти.

c