Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

10,3 млн. лева печалба отчете „Албена” АД за 2018 г., дивидентът е 80 ст. за акция

Успешна 2018 с амбициозна инвестиционна програма отчете дружеството на проведеното днес Общо събрание на акционерите

50% ръст на печалбата отчита Албена АД за 2018 година, стана ясно на проведеното днес Общо събрание на акционерите. Печалбата от оперативна дейност е 10,3 млн. лв. Годишната доходност на акция достига 2%, което е най-високият показател сред публичните дружества в сектор Туризъм в България.

По време на събранието беше взето решение по какъв начин ще бъдат разпределени дивидентите за акционерите. Те ще бъдат в размер от 0.80 лв. на акция, като за разпределение ще се използват 3 418 500,8 лева от печалбата, а останалите ще бъдат отнесени по баланса на дружеството като неразпределена печалба. Ръстът на дивидента е 14 % спрямо предходната година.

Албена отчита 3% ръст в реализираните нощувки, 9% ръст в средния приход на нощувка и приходи в размер на 99,3 млн. лв., което е с 13% повече спрямо предходната година.

Беше гласувана и планираната промяна в състава на Борда на Директорите. На мястото на Даниела Петкова – представител на Ди Ви Консултинг ЕООД застава Пламен Димитров. Той е понастоящем председател на КНСБ и има богат опит в сферата на управлението на човешките ресурси.

Инвестиционната програма на дружеството за 2018 е в размер на 32,5 млн. лв.

Сред мащабните инвестиции в инфраструктура е завършването на последния етап от изграждането на „Бялата Лагуна“ – с нова 5-звездна хотелска част с ресторант, лоби бар, лаундж бар, конферентна зала и инфинити басейни. Беше стартирана реконструкцията на хотел „Амелия“, която предстои да приключи през 2020 година. Беше отворен нов средиземноморски ресторант – „Челебрита“. В началото на годината отвори врати специализираната болница по рехабилитация „Медика Албена“ и тя вече приема пациенти по здравна каса.

c