Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

За първи път в България и в Европа възстановяват понто-сарматски степи в района на Калиакра

Върху общински терени с обща площ около 400 декара в района на нос Калиакра започват дейности по експериментално възстановяване на понто-сарматски степи по проект на община Каварна. Проектът е на стойност 200 000 лева и се финансира от Министерството на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.

„Този проект трябва да покаже начина, по който антропогенно и естествено да бъдат възстановени понто-сарматски степи. "Знаете, че България мина през наказателна процедура и беше осъдена от ЕС, че е нарушила естествените местообитания на понто-сарматските степи. И една от мерките, които трябва да бъдат предприети и са договорени с ЕК, е именно тяхното възстановяване по естествен и антропогенен начин” – заяви пред журналисти в Каварна министърът на околната среда Нено Димов, който посети терените, където се извършва възстановяването. Според министър Димов, това е една от поредицата мерки, договорени с ЕК през 2017 г.  Министърът добави, че е изготвена програма, която да бъде изпълнена от правителството заедно с екоминистерството и местната власт. Това, според него, е стъпка, целяща да се избегне преминаването към следваща фаза на наказателната процедура спрямо България. „Опитваме се да намерим оня баланс, при който да бъдат максимално удовлетворени всички страни” – посочи Нено Димов.

Кметът на Каварна Нина Ставрева поясни, че дейностите по проекта са стартирали в средата на май. Извършено е обозначаване на терените, започнала е работата по почистване. Обособени са зони, в които ще се наблюдава процесът на самовъзстановяване на понто-сарматските степи. Монтирани са и вече работят четири метеостанции, чрез които ще се наблюдават ежедневните процеси. „Очакваме този експериментален проект да бъде и успешен, защото от правилното изпълнение на дейностите в него зависи приключването на наказателната процедура спрямо България” – посочи Нина Ставрева.

Проектът е експериментален и пилотен, извършва се за първи път и в България, и в Европа, казаха министър Нено Димов и Нина Ставрева. Срокът за реализация на дейностите е 36 месеца. Проектът се осъществява в партньорство с Шуменския университет, в дейностите участват студенти и експерти от висшето учебно заведение.

„Европейските институции и по-специално Дирекцията по околна среда, са наясно с този проект. Те ще решат дали и кога ще извършат проверка. Отправили сме към тях покана да посетят, когато преценят, мястото на този проект в рамките на тези три години” – коментира министърът на околната среда и водите.

c