Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Нено Димов: И малките селища край морето имат шанс за пречиствателни станции

  От началото на  годината са изготвени нови правила на Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда /ПУДООС/, с които се дава възможност на населени места под 2000 жители край морето да кандидатстват за финансиране на пречиствателни станции и канализация. Това съобщи пред журналисти в Каварна министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той уточни, че тези малки населени места в двукилометровата зона край морето  извън сезона са под 2000 жители, но през лятото броят на живеещите в тях  значително нараства. Това беше един от основните проблеми по Черноморието, каза министър Димов и допълни, че се надява  кметовете да проявят активност и да кандидатстват с проекти пред ПУДОООС.

    По-голямата част от пречиствателните станции край морето са изградени, посочи екоминистърът. Той подчерта, че през 2017 г. е установено, че качеството на Черноморското крайбрежие  като цяло е „много по-добро от предходните години”. Нено Димов поясни, че все още в няколко курорта, сред които е и „Златни пясъци”, се извършва разширение на пречиствателните станции.

     В отговор на репортерски въпрос, министърът на околната среда коментира промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. По думите на Нено Димов, режимът на защитените територии не се променя. Промените, според него, засягат санкциите и правилата, по които може да се практикува т. нар. „диво” къмпингуване. „Независимо дали говорим за Царево или Шабла, резултатите след края на сезона, които на практика вие с вашите данъци плащате, са свързани с почистването” – каза министър Димов. Той отбеляза, че  се въвежда регламент с минимални изисквания към терените, на които да се поставят каравани и палатки, така, че местната власт и местните общности да не страдат икономически. Промяната е свързана със санкционния режим и с уреждане на къмпингуването, обясни Нено Димов.

    Екоминистърът посети Каварна и района на Калиакра, където се реализира проект за експериментално възстановяване на понто-сарматски степи.

c