Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Международния ден на йогата отбелязаха в Добрич с мащабна демонстрация (+снимки)

Международният ден на йогата бе отбелязан днес в Добрич с мащабна йога демонстрация с участието на индийски студенти. Събитието се организира по инициатива на индийски студенти от Технологичния университет и Университета по криминалистика в щата Гуджарат, които се обучават в лятната програма на Висшето училище по мениджмънт. Сред тях са и двама инструктори, които на живо демонстрираха правилното изпълнение на йога упражнения във фоайето на Висше училище по мениджмънт.

На 11 декември 2014 Общото събрание на ООН единодушно приема резолюция, по силата на която 21 юни е обявен за Международен ден на йога. В края на 2016 г. ЮНЕСКО добавя йога и в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Международният ден на йогата 21 юни бе отбелязан в Добрич с мащабна демонстрация. В упражненията за пречистване на съзнанието и постигане на хармоничен баланс се включиха и почитатели на йогата от Добрич. Дама, занимаваща се от 10 години с йога програма изказа възхищението си от инициативата за провеждане на такъв тип демонстрации. Студенти от ВУМ също бяха дошли с постелки и добро настроение за да се включат към традиционните техники, заедно с индийските си колеги. Изключително символично и показателно беше и включването в йога упражненията и на Тодор Радев - ректор на Висшето училище по мениджмънт. Специално издание с техники за йога упражнения, индийските домакини на събитието подариха за екипа на ВУМ.

Освен упражнения за тялото, йога е и древно духовно учение с много течения в днешно време по целия свят, чиято цел е постигане на цялостна хармония с природата.

Събитието се организира по инициатива на индийски студенти от Технологичния университет и Университета по криминалистика в щата Гуджарат, които се обучават в лятната програма на Висше училище по мениджмънт в Добрич. Сред тях са и двамата инструктори, които на живо  демонстрираха правилното изпълнение на йога упражнения.

Празникът целеше да обедини всички практикуващи системата от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е трансформация на тялото и ума.

На 11 декември 2014 Общото събрание на ООН единодушно приема резолюция, по силата на която 21 юни е обявен за Международен ден на йога. Предложението е за първи път официално изразено от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който  в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението. Йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”  Международният ден на йога неслучайно съвпада с деня на лятното слънцестоене. Най-дългият ден в годината маркира преломен момент – едно кратко състояние на превес на светлината над тъмнината.

c