Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Още не е приключило разследването за потопа в Добрич, взел човешка жертва

Все още не е приключило досъдебното производство за наводнението в Добрич, което бе образувано на 20 юни 2014 година, съобщи  наблюдаващият прокурор Радослав Бухчев.
Разследването се води срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост, поради незнание или поради немарливо изпълнение на служебните задължения. Целта е да се изясни какви са причините за наводнението, довело до смъртта на 62-годишния Сюлейман Ефраим и до причиняване на много имуществени щети.

Според извършената хидротехническа експертиза, не е имало преграда при движението на водата в района на селата Опанец, Драганово и Богдан, както и на територията на Община Добрич. Проблемът е бил след Добрич, в района на с. Врачанци, където се е получило запушване. Експертизата категорично отхвърля версията, че наводнението е причинено от изпускането на язовири.

Все още не е завършена организационната експертиза, която отдавна е изпратена в София, където трябва да бъде направена. Тя трябва да даде становище относно действията и изпълнението на задълженията по закон на съответните длъжностни лица - областен управител, кметовете на общините Добрич и Добричка, обясни Радослав Бухчев. Той припомни, че по-рано бяха изготвени другите експертизи.

Наблюдаващият делото прокурор сподели, че не е променил първоначалното си мнение и преди да е готова последната експертиза той счита, че падналото голямо количество дъжд е основната причина за бедствието, което сполетя Добрич. Според него, ситуацията е била такава, че наводнението е било непредотвратимо. Лошото е, че един човек е бил оставен без надзор от близките си в недобро здравословно състояние и това доведе до смъртта му, посочи Бухчев.

Той прави уточнението, че мнението му може да се промени след като е готова новата експертиза. „Там може да бъдат посочени конкретни длъжностни лица, които евентуално биха могли да свършат и още нещо. Но, преди експертизата това е вътрешното убеждение”, каза още наблюдаващият прокурор.

c