Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Първите зърнокомбайни влязоха в полетата с ечемик в област Добрич

Започна жътвата на първите декари с ечемик в община Шабла. Комбайните на земеделската кооперация „Шабленски фар” влязоха да приберат зърното от житната култура.

По традиция, в крайморските общини прибирането на реколтата започва по-рано в сравнение с останалите региони на Добричка област. През настоящата стопанска година засушаването и горещините вече са подготвили ечемика, зърното вече е узряло и сухо. Общо 20 000 дка са площите с ечемик, които предстои да се приберат в Добруджа, 1 млн.300 хил.дка са посевите с пшеница.

На фона на проливните валежи в цялата страна и отчасти в Добричка област, в община Шабла се чувства сериозно засушаване.

За да се спасят от сушата, в ЗК „Обединение” в село Горичане, разположено на 7 км от Шабла, са отслужили молебен за дъжд.

„В района няма и капка валежи. Извикахме свещеник, направихме курбан, приготвихме обреден хляб, измолихме влага от небето. На следващия ден след молебена заваля дъжд 35-40 литра и това съживи пшеницата”, разказва председателят на кооперацията Светослав Василев.

„Очаквам от 7 до 10 дни по-рано да зажънем пшеницата. През миналата година прибрахме по 760 кг/дка среден добив. Българските сортове вече не се сеят при нас в кооперацията, преминахме на западна селекция”, разказва още Светослав.

Младият фермер залага на френска генетика заради високия потенциал за добив и стабилно представяне и в сухи, и в дъждовни години. За съжаление последните се случват все по-рядко, по-голям проблем през последните години се оказва продължителното засушаване през лятото.

„В продължение на 3 години установихме, че капка дъжд не пада от засяването на пролетните култури до края на жътвата на пшеница и след това на слънчоглед”, допълва наблюденията си Светослав Василев.

В друга част на Добруджа, на границата между Добричка и Силистренска област, също се стягат за предстоящото прибиране на реколтата от пшеница. Земеделски стопани от община Тервел подготвят официален старт на жътвата, който ще бъде даден на 21 юни вечерта. На стадиона в добруджанския град ще се съберат фермери, облечени в народни носии, за да пресъздадат в най-дългия ден от годината обичая по зажънване на първите житни снопове. На място ще се сготви курбан за плодородие, а почерпките и наздравиците ще бъдат край традиционни български софри, край които ще са разпънати пъстри черги.

Източник: agri.bg

c