Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Педагози от детска градина в Тервел се върнаха с шест златни приза от Москва

Учители от ДГ “Здравец“ град Тервел гостуваха от 11 до 15 юни на Детска градина „Матрьошка“ от гр.  Коломна, Московски  район. Двете учебни заведения си партнират от 2015 година. Проектите, по които работят, са свързани  на основата на близките културни традиции и обичаи, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на тервелската детска градина Диана Йорданова.

Представителите и на двете детски институция са единодушни, че работата със семейството в тази посока изисква сериозно разбиране, новаторски подходи и форми, необходимо е родителите да станат активни участници в педагогическия процес, като само чрез взаимодействие със семейството може да се развие търпеливо деца, които  да обичат земята си, Родината си.

В  Деня на Русия - 12 юни, българските преподаватели присъстваха на празничен парад. Запознаха се с историята на града, посетиха Завод за производство на сладки, където им бе показано как в миналото се е правил пестил от ябълки, както и зефир. Учителите имаха възможност сами да приготвят зефир и пестил и, разбира се, след това да го дегустират. 

На 14 юни с празничен концерт от децата и техните учители детска градина "Матрьошка“ отбеляза 5 години от създаването си. Празнично слово бе поднесено от директора на детската градина Татьна Михайловна и от директора на Детска градина „Здравец“ Диана Йорданова.

"Проведе се майсторски клас, в който участваха всички официални гости и българската делегация от Тервел. Съвместно работихме, изработихме Матрьошка от солено тесто, а след това всеки с нестандартни материали оцвети своята творба. Проведена бе научна конференция на тема „Вредата на новите, т.нар. модерни, съвременни играчки върху развитието на децата“ . Ирина Лаврентиева  - доктор на педагогическите науки и учител в детската градина, представи презентация нагледно какво се случва с децата ни, когато са подложени от родителите си  на „самостоятелност“ чрез смартфони, светещи и издаващи звуци и други играчки, с които ги затрупват. Гост на Конференцията бяха преподавател от Московския Государствен педагогически университет, Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов, Началник образование на град Москва, Началник предучилищно образование Москва, директори на две други детски градини.

Диана Йорданова представи презентация  на тема „Работа с родители на деца- билингви в детска градина Здравец град Тервел“. Голям интерес предизвика Фолклорната работилница, битовата одая и дейностите, по които детското заведение работи.

В края на срещата бе подписан подписан  Меморандум за сотрудничество между двете детски градини и предприемане мерки за обмяна на опит и повишаване квалификацията на педагогическите кадри  в Московския Государствен Университет по предучилищно образование.

"Губернаторът на Москва Андрей Воробьов изрази огромна признателност за визитата ни, подчерта братските ни отношения и заяви, че е щастлив и горд, от нашето побратимяване. Пожела здраве, професионални успехи и все така задружни на двата колектива", каза още Диана Йорданова.

Тя е наградена със златен приз и благодарствена грамота за организацията и подготовката на българските педагози. Петима педагози - Василка Йоргова, Цанка Златева, Дилияна Колева, Пенка Николова и Теменужка Колева, също бяха наградени с златни призове, благодарствени писма и предметни награди за участието и спечелените първи места в Конкурса Маленький гений 2019 година.

c