Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Обявяват Празника на Добрич 25 септември за неприсъствен

25 септември да бъде обявен за празничен и неприсъствен на територията на Община Добрич, предлага кметът Йордан Йорданов. Предложението е включено в дневния ред на Общинския съвет на 25 юни.

„След подписване на Ньойския мирен договор Южна Добруджа /и град Добрич/ е в границите на Румъния. Това положение продължава до 1940 г., когато е подписан Крайовският договор и Южна Добруджа е върната на България” – посочва в мотивите си кметът на Добрич.

Крайовският договор е подписан в гр. Крайова, на 7 септември 1940 година, между България и Румъния. Условията на договора налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България. Така над 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората Балканска война през 1913 г., са принудени да напуснат и да се преместят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината, припомнят историци.

На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич. На тази дата се чества Денят на град Добрич. Като празник на града 25 септември се чества от 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа и с Указ на президента на Република България бе възстановено старото име на града – Добрич, припомнят от общинската администрация.

Областният управител в Добрич е изразил писмено своето положително становище за обявяване на 25 септември 2019 г. за празничен и неприсъствен на територията на Община Добрич. За да стане това, е необходимо съгласието на общинските съветници.

c