Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Наградени студентски филми показват в „Двореца“ в Балчик

Началото на кампанията по набиране на фирми за следващото издание на популярния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ бе обявено днес в държавния културен институт „Двореца“.

От 16 до 18 юни в Каменна зала там любителите на качественото късометражното кино могат да видят над 40 филма на студенти от цял свят, печелили награди през последните три години.

Фестивалът бе представен на пресконференция от Алексей Христов – директор на фондация „Америка за България“ и на фестивала, автор а концепцията за неговото провеждане. В нея участваха също директорът на ДКИ „Двореца“ Жени Михайлова и координаторите на „Ранно пиле“ – актрисата Станислава Коцева, ръководила го от 5-то до 10-то издание, както и Нора Ангелова – координатор на следващите пет издания на студентския фест.

Преди 15 години създадохме фестивала с подкрепата на фондация „Америка за България“. Той през годините се разви изключително бързо и мощно, благодарение и на развитието на технологиите. И, ако в първите издания са участвали само български студенти, то днес участниците са от цял свят. А, много от отличените като студенти, вече са успешни режисьори и оператори, посочи Алексей Христов. По думите му, сред най-успешните участници в „Ранно пиле“ са Петър Вълчанов и Кристина Гроздева. В момента техен телевизионен сериал „Островът на сините птици“ се върти по националната телевизия, излезе и новият им проект „Бащата“.

Практиката е победителят от фестивала на следващата година да бъде председател на журито. Тази година е студент от Русия, чийто филм, сниман в Молдова, „Милионерът“ е спечелил „Ранно пиле“ миналата година. Румънката Ана-Мария Куманеску пък е единствената, която два пъти е печелила феста. Най-много са победителите именно от Северната ни съседка. Румънците имат традиционно силно участие във фестивала, което дава основание на ръководството да обмисли специална програма с румънски филми, която да се показва в „Двореца“ предвид многобройните румънски туристи.

Студентското кино е изключително ценно, защото то дава възможност на младите хора да покажат мислите си, без да трябва да се съобразяват със социални и други изисквания, подчерта Станислава Коцева. По думите й, именно студентите са тези, които в лентите могат да разкрият изцяло душите си. Още повече, че зад всеки студентски филм стои екип от професионалисти и искреност.

Всяка година за фестивала се подават по 1300-1500 филма, като се селектират между 80 и 120. Досега са участвали над 1300 филма от 84 държави.

Жени Михайлова подчерта, че целта е форматът на фестивала да се надгражда и партньорството с ДКИ „Двореца“ да се развива.

В продължение на три дни ценителите  имат възможност да видят творбите на възпитаници на най-добрите кино университети от България, Полша, Германия, Южна Африка, Италия, Естония, Израел, Румъния, Иран, Чехия, Пакистан, Русия, Хърватска, Франция, Сърбия, Индия и други.

Зрителите ще могат да се докоснат до свежия поглед на младите кино творци, да научат какво ги вълнува, да съпреживеят емоциите им.

c