Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Започват разкопките в най-голямата по площ късноантична крепост в кв. „Хоризонт” в Балчик

На  15 юли ще започнат разкопките в късноантичната крепост в кв. „Хоризонт” в Балчик, съобщи директорът на Историческия музей в Белия град Радостина Енчева. Проучванията ще се проведат под ръководството на д-р Чавдар Кирилов и д-р Румяна Колева – и двамата от Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, и Радостина Енчева, която е археолог.  В експедицията ще бъдат включени студенти от ІІІ курс в специалността „Археология” към Софийския университет, които по този начин ще реализират своята редовна практика.

Преди 10 години Историческият музей в Балчик и СУ „Св. Кл. Охридски” сключиха договор за сътрудничество и археологическите разкопки се провеждат на базата на този договор, поясни за ПроНюз Добрич Радостина Енчева.  Тя добави, че от няколко години Министерството на културата участва във финансирането на обекта. За тазгодишното археологическо лято  държавното финансиране е в размер на 15 000 лева.

     Късноантичната крепост в кв. „Хоризонт” от 1992 г. е обявена за Паметник на културата от национално значение, посочи Радостина Енчева. Преди години разкопките на обекта са се провеждали под ръководството на археолога Марин Димитров. От това време е разкритият вал пред крепостта, за  който историците са смятали, че е прабългарски. Следва период, в който експедициите са спрени. Възстановяват се през 2009 г. Сега археолозите са на мнение, че въпросният вал, който е част от укрепително съоръжение, не е прабългарски, а най-вероятно е византийски. Късноантичната крепост  „Хоризонт” е най-голямата крепост по площ в България от края на V и началото на VІ век, подчерта Радостина Енчева.

Всички находки от проучванията се съхраняват в Историческия музей в Балчик. Сред най-атрактивните намерени предмети са две златни монети от времето на император Никифор ІІ Фока. Под крепостта е имало некропол. В южната част на обекта, близо до кръглата кула, са открити погребения, в едно от които е намерена монета от ІІІ век. Преди две години община Балчик е кандидатствала за финансиране с проект и е възстановена западната порта на крепостта. До момента в обекта са открити няколко стопански сгради, две петоъгълни кули и една кръгла кула. До кръглата кула има 13 вертикални камъни, високи метър, за които историците смятат, че са свързани с ритуал от култов характер.

c