Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Община Добрич: Отпуснатите 200 000 лв. не стигат за ремонт на стадион „Пионер”

Община град Добрич отговори на запитване на Про Нюз Добрич за плачевното състояние на стадион „Пионер”. Запитването бе провокирано от публикация със заглавие „Стадион „Пионер“ или къде отидоха 200 000 лв. на държавата?” в страницата „Добруджа Добрич (Dobrudja Dobrich)” във Фейсбук.

Припомняме, че в нея авторът разказа, че преди близо 4 години държавата е отпуснала 200 000 лв. за ремонт на стадиона. Твърди се, че е имало готовност за изграждане на терен с чимове, поливна система и съблекални. Авторът посочва, че става въпрос за големия терен на стадиона. Според написаното са били обявени две обществени поръчки, първата от които била спряна, а втората била не за модернизиране на основния терен, а за полагане основно на дренаж и фракция на терена с малки размери - 72 на 48 метра. Цитира се материал в местна медия, според който след това ще има втори етап на ремонт, през който ще бъдат изградени терен с изкуствена тревна настилка, нови съблекални и осветление, както и трети и четвърти етап, през които ще бъдат издигнати и трибуни на стадиона. В публикацията се посочва, че към днешна дата основният терен на стадион „Пионер” е в плачевно състояние: обрасъл в бурени, липсва ограда и автомобили преминават през терена. Над 200 хил. лв. бяха изразходени за направата на подложка за изкуствен терен, който вече 3 години го няма, пише още авторът. В края той задава въпросите: „Кой е виновен и този път? Какви са оправданията? Къде е стадионът?”

В социалната мрежа: Стадион „Пионер” е в плачевно състояние, къде отидоха 200 000 лева за ремонт?

В запитването си до Общината Про Нюз Добрич зададе въпросите: Каква е причината за спирането на първата обществена поръчка? Защо втората обществена поръчка не е за ремонт и модернизиране на основния терен, както е обявено първоначално, а за полагане на дренаж и фракция на терена с малки размери 72 на 48 метра? Кога ще бъде реализирана идеята ремонтът на “Пионер” да включва и трети и четвърти етап, на които ще бъдат издигнати и трибуни на стадиона? Реално какви дейности са извършени на стадион „Пионер” с отпуснатите 200 000 лева от държавата и на каква стойност са те? Как Община град Добрич ще коментира описаното като плачевно в публикацията състояние на стадион „Пионер” в настоящия момент?

Община град Добрич разполага с инвестиционен проект от март 2015 година за обект: Ремонтно-транировъчен комплекс с три игрища и съблекални в ПИ 72624,621,205 по КККР на град Добрич, се казва в официалния отговор от кметството. Посочва се, че проектът предвиждал изграждане на обекта на 3 етапа:

• Етап 1 – обхваща изграждане на ажурена ограда с височина 2 м около имота, естествено игрище за футбол с размери 100,00 м/ 62,00 м /включително обезопасителните ивици около него/ с дренажна система, предпазни мрежи зад вратите и осветление,

• Етап 2 – изграждане на мултифункционално игрище за минифутбол, волейбол и тенис на корт с размери 44,00 м/ 22,0м /включително обезопасителните ивици около него/ с дренажна система, ажурена ограда, осветление, съблекални, метална клетка за уреди и две паркоместа,

• Етап 3 - изграждане на изкуствено игрище за футбол с размери 70,00 м/ 42,0 м /включително обезопасителните ивици около него/ с дренажна система, предпазни полиетиленова мрежа и осветление.

Според Общината проектът е бил на стойност 1 027 468.63 лв. с ДДС и е имал издадено Разрешение за строеж №52 от 31.03.2015 година.

С Решение 42-22 от 16.02.2015 година Общинският съвет е одобрил проект „Подобряване на възможностите за спорт и отдих, чрез изграждане на Спортно-тренировъчен комплекс, включващ две игрища и съблекални“ на стойност 710 000 лева по Наредба 2 за финансово подпомагане на строителството и ремонта на спортни обекти и съоръжения, издадена от Министерство на младежта и спорта и е дал съгласие Община град Добрич да кандидатства за финансиране. Проектното предложение било входирано от Община град Добрич в Министерство на младежта и спорта на 02.04.2015 година. С постановление №369 от 22.12.2015 година за изграждането на стадион „Пионер“ Министерски съвет отпуснал 200 000 лв.

С предоставената сума от 200 000 лв. не е възможно да се реконструира нито един от 3-те етапа, и съответно да се въведе в експлоатация, посочват от Общината. Това наложило изготвянето на нов инвестиционен проект, като предмет на техническата разработка бил футболно игрище с размери 72/ 48 м, за който имало издадено разрешение за строеж. Разработен бил от същия проектантски екип, който е изготвил инвестиционния проект от 2015 година.

С Обява № 77-00-7/ 20.7.2016 г. е стартирала обществена поръчка с предмет: „Реконструкция и модернизация на техническата база на стадион „Пионер”. Възложителят я обявил на основание чл. 20, ал. 3, т. 1 от Закона за обществените поръчки – възлагане чрез събиране на оферти с обява. Тя била прекратена на основание Решение № Р-26/ 04.08.2016 г. на кмета на Община град Добрич поради необходимост от промени в условията й, свързани с техническата спецификация и строителните работи, които биха разширили кръга на заинтересованите лица.

След отстраняване на пропуските в документацията с Обява № 77-00-19/ 18.11.2016 година е стартирала нова обществена поръчка с предмет „Реконструкция и модернизация на техническа база на стадион „Пионер”, град Добрич”. Поръчката била обявена отново на основание чл. 20, ал. 3, т. 1 от ЗОП – възлагане чрез събиране на оферти с обява. В определение срок за подаване на оферти са били депозирани общо 4 – от „МИК БИЛД РУСЕ“ ЕООД, Русе, „АРЕТЕ СТРОЙ“ ЕООД, София, „РОУЗ ВАЛЕЙ ГРУП-ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД, Карлово и „ЕКОСТРОЙ“ АД, Добрич.

След разглеждане, оценяване и класиране на депозираните оферти е бил избран изпълнител и сключен Договор № ДОП-160/ 20.12.2016 г. за изпълнение предмета на поръчката с „РОУЗ ВАЛЕЙ ГРУП - ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД, Карлово. Общата цена за изпълнение на поръчката била в размер на 197 834,79 лева без ДДС и срок на изпълнение - до 59 календарни дни от подписване на протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво за строежа.

На въпроса защо не са последвали обещаните втори, трети и четвърти етап на реконструкцията на стадион „Пионер” отговорът е, че Община град Добрич не разполага с необходимия финансов ресурс за доизграждане на базата. Планираме това да се случи след възстановяване на средства, при благоприятно решение на делото за финансовата корекция, допълват от там.

От Общината посочват още, че строително-монтажните дейности, извършени на футболно игрище с размери 72/ 48 м - част от стадион „Пионер“, са съгласно проекта и подписания Договор ДОП-160 от 20.12.2016 година с „РОУЗ ВАЛЕЙ ГРУП-ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД, Карлово. Извършени били изкопни работи, уплътняване на котлован, полагане на геотекстилна мембрана, бордюри, бетонови фундаменти, дренажна система, ревизионни шахти, 2 пласта трошено-каменна маса.

c