Култура Образование Общество

Индийски инструктори ще водят най-голямата международна йога-демонстрация в Добрич

По повод Международния ден на йога, в Добрич ще се проведе мащабна демонстрация, която ще бъде водена от двама инидийци – инструктори по йога. Събитието се организира по инициатива на индийски студенти от Технологичния университет и Университета по криминалистика в щата Гуджарат, които са в момента на обучение по лятната програма на Висше училище по мениджмънт.

За втора поредна година Висше училище по мениджмънт (ВУМ) отбелязва събитието с мащабна демонстрация на йога упражнения, която през тази година ще се проведе на 21 юни, от 15:00 часа във фоайето на университетския кампус в гр. Добрич.

Над 50 индийци направиха йога демонстрация в Добрич

От ВУМ отправят покана към всички любители на йогата: “Желаещите са добре дошли да се включат в най-голямата международна йога демонстрация в България с участието на индийци. Необходимо е да си носят единствено лична постелка и добро настроение!”

На 21 юни светът чества международния ден на йогата – празник, обединяващ всички практикуващи системата от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е трансформация на тялото и ума.

През 2014 година, на 11 декември Общото събрание на ООН единодушно приема резолюция, по силата на която 21 юни е обявен за Международен ден на йога. Предложението е за първи път официално изразено от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който  в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на  тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението. Йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”  Международният ден на йога неслучайно съвпада с деня на лятното слънцестоене. Най-дългият ден в годината маркира преломен момент – едно кратко състояние на превес на светлината над тъмнината.

В края на 2016 г. ЮНЕСКО добавя йога и в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.