Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Експерти: Смъртността на пчелите в зона „Овчаровски плаж” не е от продукти за растителна защита

За два нови сигнала за натровени пчели при растителнозащитни мероприятия съобщават от Областната дирекция „Земеделие” в Добрич. Единият сигнал е от с. Зърнево, община Тервел, другият е от Тервел. В двата пчелина има общо 180 кошера. При проверка е установено, че в 30 пчелни семейства има смъртност от 70 %, при 50 кошера е установена смъртност от 50 %, а при 80 кошера са загинали 30 на сто от пчелите. И в двата случая проби от растителност не са взети поради нежелание на собствениците на пчелините, информират от ОД „Земеделие”.

От институцията съобщават и за резултатите от взетите проби от пчели и растения след сигнал, постъпил от Балчик, зона „Овчаровски плаж”. В този пчелин е констатирана смъртност от 70 % в 40 пчелни семейства, 50 % смъртност на пчелите при 50 кошера и 30 % загинали пчели в 40 кошера. Установени са следните резултати:  

  • от пчелите - chlorpyrifos - 0,014 mg/kg; coumaphos - 0,19 mg/kg; etofenprox - 0,017 mg/kg; terbuthylazine - 0,074 mg/kg.
  • от растенията - pendimethalin - 0,019 mg/kg; terbuthylazine - 0,016 mg/kg.

Заключението към констативния протокол от 11 април 2019 г. на базата на становището на  Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието е, че смъртността на пчелите не е причинена от отравяне с продукти за растителна защита.

     Общо през пролетта в ОД „Земеделие” в Добрич са постъпили 9 сигнала за смъртност при пчелите. Сигналите са от пчелини, разположени на различни места в областта – в селата Градница, Кладенци, Нова Камена и Зърнево, община Тервел, с. Пчелник в община Добричка, зона „Овчаровски плаж” в община Балчик и КК „Албена” в поземлен имот в община Балчик. Всички пчелини, за които се съобщава в сигналите, имат регистрационни номера. В по-голяма част от случаите проби от растения не са взети поради нежелание на собствениците, обобщават експертите.

Припомняме, че през април ОД „Земеделие” проведе работна среща, на която бе обсъден въпросът за подобряване на комуникацията между земеделските производители, собствениците на овощни градини и пчеларите, за да няма натровени пчели при пръскане с химикали.

c