Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Деца търсят съкровища и стават писатели в програмата на РИМ- Добрич „Лято в музея”

Деца ще търсят съкровища, ще изработват гривна от мъниста, ще опознават животинския и растителния свят на Добруджа, ще рисуват носии и тъкани и ще участват в занимателни игри  в рамките на ваканционната програма „Лято в музея” на Регионалния исторически музей в Добрич. Във Възрожденското училище в Етнографския комплекс „Старият Добрич” са предвидени няколко теми за занимания, свързани с калиграфското писмо и археологията на Добруджа, съобщиха от музея. Децата ще се запознаят с пътя на музейния експонат от мястото на находките до изложбената зала, ще участват в игра „Търсачи на съкровища”, в която ще откриват предмети в експозицията, ще научат значението на думи като „археология”, „колекция”, „съкровище”, „уникат” и „лапидариум”. Ще отвори врати работилничка „Сръчни ръце”, в която участниците ще рисуват или ще изработват от глина образец на оригинал от фонда на музея. В този раздел може да има до 25 участници, посещенията са по предварителна заявка на телефон 0884 311 496. Заниманията са с продължителност от 45 до 60 минути.

       Музеят в  Градския парк „Свети Георги” предлага занимания на тема „Природата на Добруджа”. Тук децата ще разгледат експозицията и ще се включат в занимателни игри, ще рисуват или ще съставят разказ за любими животни и растения. Програмата предвижда изложба с творбите на участниците. Посещенията могат да бъдат придружени с презентации и прожекция на филми за биоразнообразието на Добруджа и на България. Продължителността на едно занимание е от 45 до 60 минути, посещението е по предварителна заявка на телефон 0884 311 496.

    „Добруджанецът на границата на две епохи” е темата на заниманията в Етнографската къща. Посетителите ще се запознаят с традиционното облекло на добруджанеца и ще рисуват автентични носии. Програмата включва и запознаване с възрожденската къща и традиционния добруджански дом, както и с традиционния народен календар. Възрастовата група обхваща ученици от І до ХІ клас, предварителните заявки се приемат на телефон 0884 311 496.

    Ученици стават съавтори на известни писатели, предлагайки свой финал на популярни техни белетристични творби – това предвиждат заниманията в Дома-паметник „Йордан Йовков”. Най-добрите текстове ще бъдат публикувани в местни издания или в музейното интернет пространство. Тук ще се провеждат и занимания на тема „Слово и образ”, като участниците рисуват или оцветяват любим герой или момент от обичана литературна творба. Посещенията са предназначени за ученици от VІІ до ХІ клас, предварителна заявка може да се направи на телефони 058/ 602 213, 0884 311 492. „Наковалня за сладкодумство” и „Езикови приключения” са другите теми на включените в лятната програма посещения, при които учениците ще изпълняват творчески задачи и ще развиват езиковото си мислене чрез занимателна граматика и състезателни игри. Заявки за посещение се приемат на телефони 058/ 602 213, 0884 311 492. При желание на участниците ще се прожектира филмът „Пъстрото лице на Добруджа”, посочват от музея.

c