Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Милиардер от САЩ с имот в… Генерал Тошево?

Той е Кен Грифин – собственик и основател на хедж фонда „Цитадела” („Citadel”). Хедж фондовете са дружества, които са специализирани в инвестиции на чужди капитали и управление на риска от това – нещо ново, което научих наскоро.
Кен Грифин започва да търгува и да участва на финансовия пазар още от стаята си в колежа в Харвард. През 1987 г.той поставя сателитна антена на покрива, за да получава котировките на акциите в реално време и oще през 1990 г. основава фирмата си „Citadel”.

Днес той е милиардер и един от най-богатите хора в света. Притежава най-скъпите имоти почти навсякъде по света и печели 90 000 долара на час… дори когато спи. Дарил е повече от 700 милиона долара за благотворителност, както и 150 милиона за Харвардския университет – неговата Алма матер, което е най-голямото еднократно дарение в историята на университета. За благодарност управата е кръстила Икономическия отдел на училището на негово име. Член е, заедно с други от най-богатите хора в Америка, на фондацията „Робин Худ” – фондация, която инвестира в проекти, целящи да облекчат положението на най-бедните хора в САЩ.
Той е и собственик на най-скъпите имоти в Чикаго, Манхатън и Маями, а наскоро се сдоби и с имение в Лондон.
Поставя рекорд като плаща най-високата цена за дом в историята на Чикаго. Според местните медии, Грифин купил горните четири етажа от нов небостъргач на Златното крайбрежие за 58.5 млн. долара. Сградата се намира в Северната част на Чикаго, в близост до бреговете на езерото Мичиган. Освен това, той купува още пространство, така че ще похарчи още милиони, за да превърне имота в дом. Неговата обща площ ще бъде над 2322 кв. м…

В Маями, през 2016 г., става собственик на два апартамента за сумата от 60 млн. долара. Грифин купил двата имота в шикозния комплекс "Faena House", като в момента се опитва да го продаде за 73 милиона долара. Когато сделката приключи, имотът ще е най-скъпия дом, продаван някога в Маями.

В началото на тази година милиapдepът - ĸoлeĸциoнep cи ĸyпил 200-гoдишнo имeниe в Лондон, което се намира на 800 метра от Бъĸингaмcĸия дворец. Сделката се е сключила за 95 млн. пayндa или 124 млн. дoлapa и с тoвa е станал собственик нaй-cĸъпия жилищeн имoт, пpoдaвaн във Beлиĸoбpитaния oт 2011 г. нacaм. Сградата ce нaмиpa в eдин oт нaй-cĸъпитe paйoни нa Лoндoн - "Kapлтън Гapдънc", глeдa ĸъм Ceйнт Джeймc Πapĸ и e нa пo-мaлĸo oт ĸилoмeтъp oт peзидeнциятa нa aнглийcĸaтa ĸpaлицa. Имeниeтo, пocтpoeнo пpeз 20-тe гoдини нa 19 вeĸ, e бивша собственост на МИ6. Скучно на вид отвън, но изключително интересно отвътре – има скрити врати, кухи стени и тайни коридори. Само да се обходят стаите в имението, без да се прави нищо друго, отнема 45 минути…

„Перлата в короната” от недвижими имоти на Кен Грифин обаче, е най-скъпото жилище, купувано някога в историята на САЩ. Неговата стойност е 238 милиона долара. Сделката е в Ню Йорк и обхваща няколко етажа на новата 79-етажна кула, известна като Central Park South. Апартаментът обхваща четири пълни етажа и е около 2200 квадратни метра и с невероятна гледка към Сентрал парк. Според експерти по недвижими имоти, за споменатите 238 млн. долара Грифин е купил само имота, което означава, че ще похарчи още милиони (може би десетки) за проектиране, изграждане и обзавеждане на дома.

Тази сделка е най-голямата от последните, направени от Грифин, за които той е похарчил повече от 700 милиона долара. Само за няколко години основателят и главен изпълнителен директор на Citadel закупи най-скъпите имоти, които се търгуват в големите градове.

Той е похарчил и повече от 200 милиона долара за закупуване на земя в Палм Бийч, Флорида, за дом, който планира да построи там.

И, същият този човек има имот в…България, в Генерал Тошево. Имотът не е на негово име, а на името на негов служител, който е българин. Тази информация сподели с мен човек, който в момента работи за Кен Грифин и който също е наш сънародник. Той живее и работи в Лондон от много години. Когато случайно в разговора ни споменах името на Генерал Тошево, той каза че е чувал за града, защото човекът, за когото работи, има имот там. Определено ме изненада, защото малко преди това си говорихме за неговия работодател и за мащабите на инвестициите му по света и изведнъж… българска следа, и най-вече добруджанска. Стана ми любопитно и го помолих да разбере повече за този имот. За съжаление, успя само да потвърди, че това е факт, но не и да разбере името на собственика.

Кратък преглед в сайта на фирмата показа, че определено има български следи в „Цитаделата“. Впечатление в екипа на Грифин прави и името на българката Марина Лютова, която заема висок пост във фирмата.
Кой е собственикът и каква е причина за закупуването на имота, засега остава неизвестно. Определено, няма да е купен по критерий „Най-скъп имот“.

Може милиардерът-колекционер да разполага с по-различна информация от нас и да е купил имота със стратегическа цел. Възможно е да за бъдещи инвестиции или просто е искал да направи подарък на нашия сънародник, който по някакъв начин е свързан с добруджанския град…

Може пък да е почитател на онази доста странна теория, според която, идва краят на нашата цивилизация и България ще е от малкото места, на които животът ще продължи...

Времето ще покаже каква е причината за милиардерът да вложи в имот в Добруджа.

Така или иначе това са фактите, които са ми известни, а те са крайно интересни и, ако в бъдеще, те се потвърдят и разполагам с по-подробна информация кой и най-вече защо е купил имота, непременно ще Ви разкажа. Засега можем само да гадаем и да дадем воля на въображението си с куп конспиративни теории…

Диана СТЕФАНОВА

c