Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В 55 училища в област Добрич на 17 юни ще се проведе изпитът по БЕЛ за седмокласниците

На 17 юни е първият изпит от националното външно оценяване за VІІ клас – по български език и литература. По данни на Регионалното управление по образование в Добрич, на изпита в понеделник трябва да се явят 1324 деца. 15 ученици със специални образователни потребности няма да се явят на този изпит по решение на училищните екипи. Изпитът, съгласно инструкциите на МОН, започва в 9 ч., но децата трябва да се явят в определените зали не по-късно от 8.30 ч., поясни Любомир Тодоров, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол” в РУО. Учениците трябва да носят и да представят служебна бележка с номера на съответната зала. За първи път седмокласниците ще пишат с черни химикали, тъй като тестовете ще се проверяват по електронен път. В училищата е създадена организация за осигуряване на черни химикали.

Вторият задължителен изпит от националното външно оценяване на седмокласниците е на 19 юни и е по математика. Изпитите ще се проведат в 55 училищни сгради на територията на областта, в Добрич ангажираните с изпитите училища са 15, посочват от РУО.

На 21 юни ще е изпитът по чужд език, той е по избор и на него ще се явят 77 ученика, които са избрали английски език. В трите изпита ще бъдат ангажирани над 1300 учители – консултанти, квестори и организационни специалисти. Във всички училища са осигурени необходимите изпитни и помощни материали, допълни Любомир Тодоров. Той уточни, че на 20 и на 24 юни са предвидени и изпитите за проверка на способностите, на които се явяват деца, които ще кандидатстват в профилирани и професионални паралелки паралелки. Първият изпит е по изобразително изкуство, вторият – по музика, те ще се проведат в сградата на СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич.

c