Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

"Практикер" с интерес за магазин в Добрич

Решение за частично изменение на Общия устройствен план на Добрич предстои да вземе на следващото си заседание Общинският съвет във връзка с инвестиционно намерение на "Практикер ритейл" ЕООД, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на ОбС Иво Пенчев.

На заседанието на 25 юни ще бъде разгледано предложението за промяна на предназначението на територия от земеделска земя в такава за обществено обслужващи дейности.

Теренът се намира източно от пътя Добрич-Албена, южно от магазин „Карпет Макс България”. Намерението на инвеститора е изграждане на търговски комплекс.

"Практикер ритейл" ЕООД е собственик на имота.

Компанията, собственик на магазините Praktiker в България, е №1 у нас сред търговските вериги, които предлагат стоки „За дома”.

През 2017 г. тя отбеляза ръст на оборота от 26% до 142.8 млн. лв. и печалба от 6.3 млн. лв., с които показатели оглави класацията. Компанията е с най-високия ръст на приходите сред веригите от типа "Направи си сам" - резултат от дългосрочната й стратегия да се разширява и модернизира.
Половината от приходите на веригата са от продажбата на материали за текущ ремонт. На второ място - 26.3% от приходите, се падат инструментите и машините. На трето място по значение за веригата са мебелите и артикулите за обзавеждане, показва детайлната справка за продажбите на компанията.
Преди пет години заради фалит на германския си собственик магазините Praktiker в България бяха купени от "Видеолукс холдинг" на Тодор Белчев и Божидар Колев, които притежават и веригата "Технополис". Тогава новите собственици наследиха девет магазина, 30 млн. лв. загуба и 12 млн. лв. несъществуващ инвентар. Днес фирмата притежава 11 обекта Praktiker, които предлагат над 50 хил. продукта от всеки ценови клас.

През 2017 г. компанията стана собственик на сградите на всичките си обекти, като остави в историята плащането на наеми.
"По-голямата част от растежа е благодарение на разширяването на веригата и обновяването на стари магазини", коментира съсобственикът на "Видеолукс холдинг" Божидар Колев, цитиран от "Капитал".

c