Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Смъртен акт с 87 години закъснение издават на починала жена от област Добрич

Районният съд в Добрич разпореди да бъде съставен акт за смърт на жена, починала преди 87 години в село в област Добрич.

Производството по делото е образувано по предявена молба от двама внуци на жената. Те поискали съдът да установи факта на настъпилата през 1932 година смърт на тяхната баба, след като разбрали, че в кметството на селото, в което жената е живяла и починала, липсва съставен акт за нейната смърт и затова не може да им бъде издадено удостоверение за наследници.

От събраните доказателства съдът установи, че за починалата жена действително няма съставен акт за смърт. Установени са данни за това, че по емлячните регистри на името на бабата и дядото на молителите са записани земеделски земи.По делото са изслушани свидетели и са представени допълнителни доказателства, сред които преведени от румънски език актове за раждане на трите деца на починалата.

 След като анализа събраните доказателства, съдът прие за установено, че бабата на молителите е починала през 1932г. и разпореди да се състави акт за смърт на жената, след което на молителите следва да бъде издадено и удостоверение за наследници.

c