Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Интерес към нова книга за Йордан Йовков

Една от най-новите книги, посветени на живота и делото на Певеца на Добруджа Йордан Йовков, е книгата на Маринела Паскалева „Йордан Йовков. Почти непозната кореспонденция”, с редактор Пенка Терзиева.

Книгата е издадена със спомоществователството на Община град Добрич и представлява ново изследване, посветено на непроучвани досега документи, част от личната кореспонденция между знаменития писател и неговия съкласник от Първа софийска държавна мъжка гимназия Георги Соколов, баща на известния в близкото минало политик Йордан Соколов. Авторката Маринела Паскалева е дългогодишен уредник в Регионален исторически музей- гр. Добрич. Написала е поредица от статии и книги, посветени на Йовковото творчество.

Регионална библиотека "Дора Габе" получи в дар книгата, като дарението направи П. Терзиева, редактор на изданието. Читалища в различни населени места от областта проявяват интерес към книгата, тъй като тя представлява ценно литературоведско изследване на непознати досега факти от живота на обичания от добруджанци писател.

c