Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Връчиха наградите „Питагор“ на български учени със значим принос в науката

За 11-та поредна година Министерството на образованието и науката отличи учени, които имат съществен принос за развитието на българската наука. Това стана на официална церемония в Централния Военен клуб в София. „Да се занимаваш с наука не е просто професия, работа, а призвание. Тя изисква огромно посвещаване, дарба, много качества и е състояние на духа. Науката изисква пълно отдаване, тя е съдба, но до голяма степен и орис. Наградата „Питагор“, която всяка година даваме, е нашето признание към учените“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на откриването.

Голямата награда за цялостен принос в развитието на науката беше връчена на проф. Красимир Димитров Данов. Той е доктор на математическите науки и професор в катедра „Инженерна химия и фармацевтично инженерство“ във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Основният му принос е в областта на математическото моделиране и създаването на оригинални математически модели.

Министър Вълчев награди и научния колектив с най-успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати. Това е колективът на Катедрата по клинична имунология при Медицинския факултет на Медицинския университет – София с ръководител проф. Елисавета Йорданова Наумова - Григорова. 

Наградата за млад учен журито беше присъдена на д-р Ангел Марио Джамбов. Д-р Джамбов е магистър по медицина и асистент в Катедрата по хигиена и екомедицина на Медицинския университет - Пловдив. Работата на д-р Джамбов е свързана с действието на физическите и социалните фактори върху здравето на хората.

Отличени бяха и двама утвърдени учени в областта на природните и инженерните науки. Това са проф. Даниела Йорданова и проф. Петър Петров. Проф. Йорданова е доктор на науките и ръководител на департамент „Геофизика“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Тя има съществен принос в приложението на т.нар. „магнетизъм на антропогенни продукти“ за установяване на степента на замърсяване на околната среда. Проф. Петър Петров е доктор на науките и ръководител на лабораторията „Функционални и наноструктурирани полимери“ към Института по полимери на БАН. Основният принос на професор  Петров е в областта на наномедицината, нанотехнологиите, биоматериалите и възобновяемата енергия.

„Ако повече хора не се страхуваха да бъдат откриватели и създатели, светът щеше да е по-добро място“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която връчи наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки. Отличието получиха проф. Надка Бояджиева и на проф. Николай Лазаров. Проф. Лазаров е доктор на медицинските науки и професор в Катедрата по анатомия, хистология и ембриология нa Медицинския факултет при Медицинския университет – София. Научните му приноси са в областта на невронауките и физикалната антропология. Той прави експериментални изследвания на лекарствен препарат, който да послужи за борбата с болести като  епилепсия и Алцхаймер. Проф. Бояджиева е доктор на медицинските науки и директор на Центъра по медицина на Българската академия на науките и изкуствата. Тя има значим принос в  разработката на 10 нови лекарства, развива и утвърждава в България нови направления в медицината като експериментална фармакология при терапии на ендокринната система, невроендокринология, приложение на стволови клетки при лечение на тумори и др.

Журито присъди наградата „Питагор” за успешен ръководител на международни проекти на проф. Лъчезар Трайков. Проф. Трайков е академик в Българската академия на науките, ръководител на Катедра по неврология на Медицинския университет – София и завеждащ отделение в Клиниката по неврология на УМБАЛ “Александровска”. Той е направил изследвания, които да помогнат за лечението на мозъчносъдовата болест, болест на Алцхаймер и други форми на деменция, Паркинсонова болест, заболявания с дифузно засягане на централната нервна система, множествена склероза, епилепсия и други.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева връчи наградата за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки на проф. Светлана Куюмджиева.

На церемонията бе връчена и наградата „Елзевиер“ за отлични постижения в глобалните научни изследвания за 2019 г. Тя беше присъдена на д-р Станислав Харизанов за неговата работа в процеса на обработка на изображения и изчисление на фракции. Компанията „Кларивейт аналитикс“ удостои с награда за най-голям принос за развитие и популяризиране на българските изследвания в област археология д-р Мария Гюрова от Националния археологически музей към БАН.

Тази година в конкурса участваха 37 учени, а  12 от тях се надпреварваха в категорията за „най-добър млад учен“. Целта на наградите на МОН е да стимулират учените към значими научни постижения и успешна реализация на резултатите от фундаменталните и приложни научни изследвания в икономиката.

През месец юни се очаква в България за първи път да заработи Портал за наука. В него ще е достъпно цялото научното богатство на страната ни, съобщи заместник-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева.

Източник: МОН

c