Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Жените-бегачки в леката атлетика вече са повече от мъжете

За пръв път съществуващата от години статистика - мъжете занимаващи се с бягане (професионално или любителски) да са повече от жените, вече е с променено съотношение. Според данните на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) вече жените са преобладаващата част в този спорт.

Информацията за 2018 г. сочи, че 50.23% от общия брой бегачи са били жени. Това беше обявено от Федерацията на първата световна конференция, посветена на бягането - в Ланджоу, Китай.

Изследването, проведено от IAAF и RunRepeat.com, е най-голямото, правено до този момент. Анализите се основават на над 107 милиона резултата от повече от 70 000 състезания, състояли се между 1986 и 2019 г. в Европа и Северна Америка.

В днешно време бягането остава най-практикуваният спорт по света. Въпреки този факт, статистиката сочи лек спад в масовите състезания през последните няколко години.

От изнесените данни е видно и нещо друго - никога до този момент възрастта на бегачите не е била толкова висока. През 1986 г. средната възраст на бягащите е била 34 години, а през 2019 г. тя вече е 39 години. Същевременно, постигнатите времена при мъжете никога досега не са били толкова ниски, докато при жените се отчита дори леко подобрение.

"До момента не е имало толкова хора, които пътуват, за да участват в състезания", посочва Йенс Якоб Андерсен - основател на RunRepeat.com, цитиран от insidethegames.biz. Според него, вече се прекрачват езиковите бариери, като много хора пътуват до държави, в които не се говори английски език, водени от стремеж към социални, здравословни и психологически ползи.

Само през изминалата 2018 година в Китай е имало 1581 улични състезания, докато през 2011 година техният брой е бил едва 22. За посочения период, броят на участниците е скочил от 400 000 до 5.83 милиона души.

Източник: dnevnik.bg

c