Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Напръскаха с химикали плевелите на площад „Демокрация” в Добрич

Във връзка със запитването, което Про Нюз Добрич изпрати относно „затревяването” на площад „Демокрация”, от Община Добрич ни отговориха, че „това е нормален природен процес, който се пресича с химическа обработка. Тя не се извършва, когато е мокро след дъжд, когато духа силно и при други условия, които могат да доведат до намаляване на ефективността на пръскането или до повреждане на други растения в съседство”.

От администрацията съобщават, че вече е напръскано и се очаква скоро плевелите да изсъхнат.

Миналата седмица Про Нюз Добрич алармира, че всевъзможни треви и дори декоративни растения избуяват между плочките на площад „Демокрация”, които вече имат живи зелени фуги. А, челата на стъпалата към драматичния театър вече са изпадали и на тяхно място растат треви.

Потърсихме мнението на специалисти по озеленяване от Добрич, Балчик и Варна. Те коментираха, че с течение на времето циментът между плочките се разрушава и фугите стават по-дълбоки: в тях попада прах, дъждовете носят и наслагват органична и неорганична материя и всякакви частици, включително семенца на треви. Дъждовете тази пролет са спомогнали от тези семенца да израстат тревите. Те предупредиха, че е добре да се вземат мерки, защото с времето ще се настаняват все повече плевели, чиито корени ще рушат настилката.

Според тях, фугите на площада са компрометирани и е необходимо префугиране.

c