Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Над 3.7 млн. лева данъци са укрили онлайн търговци от Североизтока

От началото на 2018 година инспекторите по приходите от НАП Варна са извършили 366 проверки на електронни търговци от Североизточна България, съобщиха от приходната агенция.

По време на проверките инспекторите са установили, че предлаганите в електронни магазини или чрез сайтове за продажба стоки не са съпроводени с касови бележки или документи за покупката, а банковите преводи или наложените платежи, получавани от търговците изобщо не се осчетоводяват. 92 от проверките са преминали в  електронни ревизии, като 66 от ревизионните производства вече са приключили с актове, с които варненските данъчни са установили, че електронните търговци са укрили и направили опит да избегнат заплащането на данъчни задължения в размер на 3 768 528 лева. Контролът върху онлайн търговци продължава, като инспекторите използват специализиран софтуер за наблюдение. Данъчните следят и за нерегистрирани по ЗДДС лица, при които получените суми надхвърлят прага за задължителна регистрация. При установяването на такива лица  се предприемат действия за регистрирането им по инициатива на приходната агенция.

От НАП Варна напомнят, че търговците, които използват собствени или наети електронни магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби, са длъжни да подадат информация за това пред Националната агенция за приходите до 29 юни 2019. Изискването е валидно за лицата, които и в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират дейността си. Изискването не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи, уточняват от приходната агенция.

c