Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Топ атлетка от Добрич в ново амплоа – стана и водна спасителка

Националната Топ атлетката на България в спортното ходене Радосвета Симеонова, която е състезател и треньор в спортен клуб „Добруджа 99”, от днес е и воден спасител. Тя премина успешно курса за водни спасители в басейн, който бе организиран от Областния съвет на БЧК в нашия град. Заедно с нея изпитите днес успешно издържаха още две девойки и петима младежи. Едно от момичетата е зрелостничка и вече работи като воден спасител в Аква парка в Албена. Другото е в 10 клас и е аниматор в хотел в курорта. Тъй като няма още навършени 18 години засега не може и да упражнява професията.

За Про Нюз Добрич Радосвета Симеонова сподели, че се е запалила да се опита да завърши курса за воден спасител от свой приятел. Решила да приеме предизвикателството и да провери колко е добра и в нещо друго освен в леката атлетика. Оказало се, че инструкторът й е познат и много настоявал тя да се включи в обучение още през декември. Той бил убеден, че атлетката ще се справи, защото е спортистка и е тренирана. Радосвета обаче не успяла, тъй като нямала време, предстояли й състезания и лагери.

„Исках да си докажа, че мога още нещо да правя освен да бягам”, посочи състезателката по лека атлетика. Тя коментира, че няма абсолютно нищо общо между бягането и плуването. „Смея да кажа, че повече се натоварвам с плуването отколкото в бягането. В двата спорта различни мускулни групи се натоварват”, обясни Радосвета. По думите й при плуването се отпускат долните крайници, в резултат на което след излизане от водата се чувства освежена и тонизирана.

Състезателката на СК „Добруджа 99” разказа, че по време на курса работила много усърдно, всеки ден била на басейна, изпълнявала каквото се изисква от нея. Много сериозно учила и за теоретическия изпит. „За два месеца изкарах курса и станах най-добра”, не крие гордостта си от постигнатия успех Радосвета Симеонова. Сподели, че на изпита по теория е единствената с нула грешки на теста, а на практиката има пълна шестица.

Новата водна спасителка обясни, че няма да може да започне работа като такава през това лято, въпреки че много й се иска. Тя е треньор и учител по английска език в Спортното училище и е на работа до края на месеца. А хубавите места ги заемат в началото на юни, каза лекоатлетката. Освен това има други планове за лятото – да отиде на почивка, да се срещне с братята си, които живеят в Германия. Лета има много, цяла година мога да работя, допълни Радосвета.

Това е третият курс за водни спасители, който организираме тази година, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов. Т. г. организацията е обучила общо над 30 спасители – за море и басейн. Д-р Еринозов обясни, че те имат право да работят само на трудов договор, стига да са навършили 18 години. Самият курс за водни спасители е с продължителност 65 часа – теория и практика. Обучението по теория е свързано с придобиване на познания за самото водно спасяване, за оказване на първа долекарска помощ и др. По време на практическата част курсистите добиват умения във водата, по преодоляване на определени разстояния за определено време, извличане на „удавник”, оказване на първа долекарска помощ и други.

c