Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Сериозен интерес на фирми от Турция към сортовете пшеница на ДЗИ

През последните няколко години Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево отчита сериозна реализация на семена от зърнено-житни култури в Турция. Годишно институтът продава на фирми от южната ни съседка по 60-80 до 100 т семена от мека и твърда пшеница и тритикале, съобщи пред журналисти директорът на научната база доц. д-р Илия Илиев. Той обясни, че количествата на предлаганите семена в Турция се запазват, тъй като там има политика за закупуване на семена, произведени от турски фирми. Институтът продава базови семена от определени сортове, които са регистрирани в сортовата листа на Република Турция, а  после се размножават от турски фирми и така стигат до техните производители. Тази година се очаква в Турция да бъдат продадени и известни количества грах от сорта „Кристал”. Извършена е добра агротехника, надяваме се на  добра реколта, условията са добри, осъществени са всички елементи на технологията и очакваме добър посевен материал, коментира доц. Илиев. През миналата година са продадени и 20 т семена от пшеница на фирма от Гърция.

На Открития ден на пшеницата в института – 7 юни, представителите на турската фирма „Тарар” отличиха с плакети изявени селекционери – проф. д-р Николай Ценов, за сортовете „Аглика” и „Стояна” и гл. ас. Тодор Александров, селекционер на твърда пшеница.

За предстоящата есенна сеитба на зърнено-житни култури Добруджанският земеделски институт има готовност да изпълни заявките, които ще направят българските зърнопроизводители. Става дума за сериозен брой сортове, от които институтът може да предложи между 400 и 500 т семена от нова реколта, както и 200 тона семена от реколта 2018.

Финансовото състояние на Добруджанският земеделски институт в момента е добро, ние сме най-богатият институт в рамките на Селскостопанската академия, похвали се директорът и изрази надежда, че годината ще завърши с добър финансов резултат.

c