Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Националният баскетболен шампион при аматьорите беше определен в Шабла

Състезателите на столичния баскетболен клуб „MIX“ са новите шампиони на България при аматьорите. От следващия сезон редовен сезон, съставът на Шабла също ще има собствена селекция и се включва в надпреварата на Българската баскетболна лига, съобщиха от организационния щаб на състава.

Финалната среща за Националната купа се проведе на 8-ми юни, в Спортен комплекс Шабла. След като най-добрите осем отбора от четирите конференции през редовния сезон на Българската баскетболна лига (ББЛ) излязоха в преки двубои един срещу друг, до финалната среща достигнаха миналогодишният шампион „Хебър“ Пазарджик и „MIX“ София. Само с 8 точки разлика, столичани успяха да отнемат титлата от миналогодишния първенец "Хебър", с краен резултат 84:76.

Останалите състави, които достигнаха до финалите в Шабла бяха съставите на „Светкавица“ Търговище, „Ънстопъбъл“ Добрич, „Бавни и яростни“ Плевен, „Чардафон-Орловец“ Габрово и Вторият тим на "Запад". Заради транспортни проблеми, вторият отбор от „Запад“ не успя да пристигне за финалния турнир и на негово място, организаторите включиха с уайлд карт, наскоро сформирания състав на домакините от Шабла. Благодарение на този си шанс, по време на елиминациите „Шабла“ постигна и своята първа победа (макар и не в редовен сезон) в ББЛ – над добричлиите от „Ънстопъбъл“, с резултат 112:80.

По време на церемонията по награждаването, кметът на община Шабла - Мариян Жечев, връчи купите и медалите на първите три отбора в крайното класиране:

  • 1. „MIX“ София
  • 2. „Хебър“ Пазарджик
  • 3. „Светкавица“ Търговище

Наградени бяха и най-добре представилите се индивидуални състезатели. С нескрито вълнение, капитанът на „Шабла“, Йордан Павлов, сподели: „Сформирахме отбора в последния момент, щастлив съм, че постигнахме първа победа и то пред родна публика! Искам да изкажа своята благодарност към Саша Топчов и националния състезател Александър Янев затова, че откликнаха на поканата ни, и подсилиха „Шабла“ за финалите. Имам и новина за почитателите на баскетбола в града ни – от новия сезон 2019-2020, отборът на „Шабла“ ще се включи в първенството на ББЛ, в зона „Изток“. Вече работим върху селекцията.“

В Българската баскетболна лига (ББЛ), участват баскетболни отбори от над 30 български града, с картотекирани повече от 1000 баскетболисти. Първенството се провежда под егидата на Българската федерация по баскетбол (БФБ) и се администрира от Българското баскетболно общество (ББО). Председателят на УС на ББО, Орлин Атанасов, след церемонията по награждаването, каза: „Благодарни сме на кмета на Шабла, Мариян Жечев за  гостоприемството и изключителните условия за провеждането на националните ни финали! Вярваме, че с повече съпричастни и активни в нашия спорт общини като Шабла, ще превърнем отново баскетбола в масов спорт за България. Всички заедно наблюдавахме изключителна борбеност, феърплей и мъжество във всички мачове. Финалът беше достойно последно украшение на целия сезон. С нетърпение очакваме новия член на ББЛ – отбора на „Шабла“. Пожелавам им успех!“

c