Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Диплом от Сорбоната, ценни книжа и майсторски свидетелства от миналия век показват в Държавен архив-Добрич

Крепостен акт за покупко-продажба на недвижим имот от 23 ноември 1898 г., Диплом на Данаил Бекяров от Сорбоната в Париж за завършена степен „Бакалавър по право” от 3 март 1932 т.,  френски облигации – собственост на Ненчо Касабов, търговец от Добрич, от 1898 г. Това са само част от експонатите, представени в изложбата „Атрактивни документи от фонда на Държавен архив – Добрич”, посветена на Международния ден на архивите – 9 юни.

Деляна Фудулова – началник на Държавен архив Добрич, поясни, че 9 юни е обявен за Международен ден на архивите през 2007 г. в Канада, на годишно събрание на Международния съвет на архивите. На тази дата – 9 юни,  през 1948 г. се създава Международният съвет на архивите. Целта на този международен ден е да се заостри общественото внимание  към значението и ролята на архивите, поясни Деляна Фудулова. По нейните думи, архивите са ценен източник на информация за социално-икономическото, политическото и културно развитие на човечеството. Без архиви не може да има историческа приемственост, те са своеобразен мост между миналото, настоящето и бъдещето, смятат експертите.

В изложбата са включени 22 документа, предимно от лични фондове, дарени от граждани. Експозицията представя грамоти, свидетелства за завършено образование, майсторски свидетелства, лични документи. „Целта е да покажем как са изглеждали тези документи, тяхното графично изображение, оформлението им, текстовете” – поясни Деляна Фудулова.

Сред представените документи има няколко, свързани с Ловчо Стоянов – приятел на писателя Йордан Йовков. Един от тези документи е Позволително за венчаване на Ловчо Стоянов и Марина Христова, издадено от Добричкото архиерейско наместничество от 31 октомври 1898 г. Показана е и Грамота от цар Борис ІІІ за награждаване на Ловчо Стоянов с „Народен орден за гражданска заслуга” от 1942 г.

Могат да се видят и покани за бракосъчетания на младоженци от Добрич и от с. Кара-Яшъ-Кьой /Великово/ от 1921 и 1941 г.  Представено е и майсторско свидетелство, издадено от Варненската търговско-индустриална камара на Димитър Бончев Блехаров за упражняване на занаята боядисване на платове от 1911 г. Посетителите могат да видят и Свидетелство за народна признателност, издадено от Царство България на редник Иван Гавраилов Бижев от с. Пчеларово, загинал геройски за родината на 20 октомври 1012 г. при Караагач.

Държавен архив-Добрич притежава документи на всички държавни и общински учреждения на територията на област Добрич. В архива има 138 лични фонда на учители, краеведи, журналисти, научни работници, писатели, актьори, музикални дейци. Общата фондова наличност към 1 януари 2019 г. възлиза на близо 2000 линейни метра с 2044 архивни фонда и 244 777 броя  архивни единици. В хранилищата на архива се пазят близо 1300 частични постъпления и 882 спомена, посочи Деляна Фудулова.

c