Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Контролът в земеделието става приоритет за трудовите инспектори в Добрич

 Със засилване на земеделския сезон контролът в селското стопанство става един от приоритетите, съобщават от Дирекция „Инспекция по труда” в Добрич. Оттам посочват, че наемането на работници в селското стопанство трябва да бъде уредено законосъобразно чрез сключване на писмен трудов договор. Еднодневните договори са само една от възможностите, регламентирани в трудовото законодателство, които имат своите предимства както за земеделските стопани в качеството им на работодатели, така и на наетите работници.
При сключването и прекратяването на еднодневните трудови договори не се прилага редът за вписване на трудовите договори в ТД на НАП. Не се изготвят и не се връчват на работниците длъжностни характеристики. Тези договори не се прекратяват с отделна заповед и не се оформя трудова книжка. Работниците запазват осигурителни и социални права. Всеки ден, в който работниците се наемат на работа по този ред, се сключва нов трудов договор, включително и когато страните не се променят.

Инспекцията по труда е положила усилия максимално да облекчи земеделските стопани. Софтуерът за предоставяне на образците на еднодневни трудови договори е надграден по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, с което се даде възможност те да се заявяват онлайн по всяко време, независимо от работното време на администрацията. Онлайн могат да се заявяват и въведените през м.г. трудови договори за половината от законоустановеното работно време, т.е. за четири часа. Софтуерът позволява автоматично генериране на данните на лица, които веднъж вече са наемани от даден работодател и ги е въвел в системата. Автоматично могат да бъдат изчислени и генерирани в разписката, неразделна част от договора, размерът на задължителните осигурителни вноски и данък общ доход, които са за сметка на наетото лице, както и чистата сума, която трябва да му бъде изплатена. По същия проект има назначени и помощник-инспектори, които представят функционалностите на системата пред работодателите, които поискат.

Отчита се тенденцията за изцяло ползване на еднодневните трудови договори онлайн от земеделските производители, което облекчава ползвателите на същите.

c