Балчик Крими

Глобиха 3000 лева служител, хакнал базата с данни на Община Балчик

На 3000 лева глоба бе осъден мъж, извършил компютърно престъпление, като източил лични данни от базата на Община Балчик.

54-годишният е признат за виновен в това, че от 23 до 25 октомври 2012г., при условията на продължавано престъпление, е осъществил достъп и копирал данни от сървър и компютърна мрежа на Община Балчик, без разрешението на титуляра, съобщават от пресцентъра на Окръжния съд в Добрич. Източил лични данни. На преносим компютър, иззет от дома му, били открити файлове с данни за Община Балчик и нейните служители – имена, заедно с техните единни граждански номера, адреси, телефони, пароли и друга информация.

По делото е установено, че първоначалният нерегламентиран достъп бил осъществен от компютър, обслужващ видеонаблюдението на подземния паркинг на сградата на общината, който е свързан с локалната компютърна мрежа на Община Балчик.

Разследването на деянието започнало след подаден сигнал от служители на Община Балчик за осъществен нерегламентиран достъп до компютърна система, а впоследствие и до сървърите, обслужващи Община Балчик.

Мъжът не се е признал за виновен.

Съдът освободи подсъдимия от наказателна отговорност и му наложи административно наказание, тъй като досега мъжът не е осъждан и деянието му не е довело до имуществени вреди. Освен глобата, той трябва да плати и разноските по делото, които възлизат на 1422.14 лева.

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *