Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Треви превземат площад „Демокрация” в Добрич

Площад „Демокрация” в Добрич е на път да се превърне в ботаническа градина. Всевъзможни треви и дори декоративни растения избуяват между плочките, които вече имат живи зелени фуги. Челата на стъпалата към драматичния театър вече са изпадали и на тяхно място растат треви.

Про Нюз Добрич потърси мнението на специалисти по озеленяване от Добрич, Балчик и Варна. Те се запознаха със ситуацията на място или по снимките, които ние им изпратихме.

„С течение на времето циментът между плочките се разрушава и фугите стават по-дълбоки: в тях попада прах, дъждовете носят и наслагват органична и неорганична материя и всякакви частици, включително семенца на треви. Дъждовете тази пролет помогнаха от тези семенца да израстат тревите”, сподели бившият ръководител на Ботаническата градина в Балчик Ина Манчева, на която изпратихме снимков материал.

Според нея, повечето от растенията, които избуяват сред плочките на центъра, са сукулентни видове с плитки корени, а също и т.нар. ефимери. „Жегите ще унищожат голяма част от тях. Но е добре да се вземат някакви мерки, защото с времето ще се настаняват все повече плевели, чиито корени ще рушат настилката”, коментира Манчева.

„Фугите са пълни с пепел, пръст, превърнало се е в почва. Настанили са се растения, някои дори декоративни. На места има папрат, както и всякакъв вид треви. На стълбите на театъра, челата на стъпалата са изпадали заради растителността там”, коментира специалист по озеленяването. Според него, основната причина треви да растат по площада, е непочистване.

 „Тези фуги са се попълнили с прах и почва от лошо почистване. Очевидно не се мете редовно и качествено. Причините са много, за да се появят тези семена и да поникнат, но те са се настанили тук трайно. Дъждовете само спомагат за по-интензивното израстване на растителността, но не са причината за появата й”, категоричен е той. И добави, че, когато не се почиства тази растителност, започва да руши настилката.

„Трябва основно почистване на фугите, но не е ясно дали под пръстта все още нещо от тях е останало. След като тази растителност се настани, тя започва да пуска коренчета надолу и постепенно започва да руши. Не е безобидна тревичка”, категоричен е той. Според него, най-сигурния начин е да се префугира, но това е доста трудоемко, а ако става въпрос за големи площи - скъпо.

„В тази фуга се е натрупала някаква почва, благоприятна за развитието среда. Във въздуха, в околната среда има запаси от семена за пет години, а благоприятните условия са предизвикали поникването. Вероятно, фугата е компрометирана”, коментира и друг експерт по озеленяване. Според него, трябва да се напръска с хербицид от типа на Раундъп. След това трябва ръчно да се почисти, след което да се сложи фуга, която няма органичен произход - от типа на силиконите или смолите. Може да е и от друг вид, но да няма минерален произход.

„Не препоръчвам да се пръска с тотален хербицид. Макар и в градска среда, трябва да мислим за пчелите, а и там все пак минават много хора и не може да се наложи карантина на района. Лесен и безопасен начин е да се поръси със сода бикарбонат, а ако това се стори скъпо на компетентните лица, има и други ефикасни алтернативни начини: воден разтвор от сол и оцетна киселина, само солен разтвор и пр. Трябва да се внимава за околната растителност обаче, защото тя също може да пострада”, коментира и Ина Манчева. Според нея, в никакъв случай тревите, които никнат по площада, не бива да се косят, тъй като корените остават, а изрязването стимулира растението.

Площад "Демокрация" е изграден през 1980 година пред Партийния дом и драматичния театър. Според книгата на краеведа Веселина Малчева "Централните улици на стария град Добрич", той се намира на мястото на разрушените сгради на Инвестиционната банка и Българска народна банка.

Про Нюз Добрич очаква становище по въпроса и от Община Добрич, на която на 4 юни изпратихме запитване с въпроси поради каква причина е допуснато подобно "затревяване" на площада, както и какви мерки и кога ще се предприемат за решаване на проблема.

Снимки: Николай МИРЧЕВ и Про Нюз Добрич

c