Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Валентин Василев: С трима са водени разговори за треньор, всички са възпитаници на „Добруджа”

Първото си заседание ще проведе днес новият Управителен съвет на футболен клуб „Добруджа 1919”. За проблемите в клуба, за бъдещия старши треньор, за заплащането на футболистите във ФК „Добруджа” и колегите им от други отбори в страната – разговаряме с председателя на Управителния съвет Валентин Василев.

Г-н Василев, поемате ръководството на ФК „Добруджа” като председател на УС в един особен за клуба момент – от една страна след отпадането му от Б група, а от друга - когато чества 100 години от създаването си. Предизвикателство ли е за Вас връщането Ви на този пост точно в този момент?

Като цяло си е голямо предизвикателство. Имам предвид моментното състояние на клуба. Доста трудно ще бъде, но по някакъв начин ще се опитаме да се справим.

Кои са причини, според Вас, които доведоха до отпадането на ФК „Добруджа” от Б група? Вероятно предстои да бъде направен задълбочен анализ от новото ръководство на тези причини...

Аз ще Ви кажа открито веднага. Винаги една е била причината и това е сериозното безпаричие във футболен клуб „Добруджа”. Това е единствената причина, не че имаше лоши специалисти. От там е нежеланието на футболистите да идват да играят в „Добруджа”. Нашата школа се обезкърви за тези години, всичко, което е хубаво, което е талантливо още в ранната възраст се взема и поема към „Черно море”, към „Лудогорец”. Нашата школа има много хубави момчета, талантливи и в един момент те изчезват. Когато от един отбор заминат 4-5 от основните играчи от там нататък той остава отбор само на име. Аз съм се занимавал преди с юноши, знам как стават нещата. Работил съм с отбора от набор 92, който тогава играеше в Елитната група. Тези деца ги бях взел от четвърти клас и работих с тях до 18-годишна възраст и не случайно станаха пети в Елитната група. За мен е напълно ясно – не трябва да има никакво текучество. Трябва да съумеем така да направим, че да спрат да изтичат нашите кадри от отбора. Ще се опитаме 80 процента от отбора да бъде само от наши местни момчета. Ще е трудно, но по някакъв начин ще се опитаме да го направим.

Как може да се реши финансовият проблем? Положени бяха усилия, привлечени бяха спонсори, но нещата не се случиха. В УС на ФК „Добруджа” сега сте двама бизнесмени, които се занимавате със земеделие – Вие и Христо Павлови от „Братя Павлови”. Смятате ли да се обърнете към агробизнеса да подпомогне футболния клуб?

Без подкрепата на агробизнеса, мисля, няма да стане. Виждате, в нашия град друго освен земеделие в момента не функционира. Доколкото имаме контакти с колегите, ще се опитаме. Ще отидем при този, при онзи, ще се помолим, ще се опитаме по някакъв начин да ги привлечем. При предния ми престой в „Добруджа” много колеги помагаха. Сега ще има посещение, както се казва, на добра воля, да видим кой докъде е склонен да помогне. Но без странична помощ няма да стане. За футбола трябват страшно много пари. Бюджет от 600-700 000 лева е крайно недостатъчен.

Бихте ли направили едно сравнение – колко получава един футболист в „Добруджа” и колко – в „Лудогорец”, „Левски”, ЦСКА?

Несравнимо е. Най-добрите футболисти, които бяха в „Добруджа”, бяха на заплата максимум 1 200, до 1 500 лева. А за големите, чувате за какво става въпрос – до 15 000, че и до 20 000 евро заплата. Просто нещата са на космическо разстояние. Няма как да се случат с тези малки възнаграждения, с недостига на средства. Футболът в момента се прави със страшно много пари. Да не говорим, че е нормално един треньор в детската школа, според мен, да получава не по-малко от 1 500 лева, да не казвам и 2 000, за да има амбициите да работи и да се занимава с децата. Не може да го държиш на 700-800 лева заплата и в същото време да изискваш от него много.

Днес предстои първото заседание на новото ръководство. Стана ясно, че една от основните задачи ще е избор на старши треньор на мъжкия отбор. На какъв треньор ще заложите, какъв треньор е необходим на ФК „Добруджа”? Спрягат ли се вече конкретни имена?

Имаме вече водени разговори, но всичко ще се реши на заседанието. Не искам да казвам имена, нека първо да се обсъдят от Управителния съвет. Да не излезе, че еднолично решавам нещата. Има и хора, които са се съгласили. С трима са водени разговори. Но и тримата не са хора отвън, те са били в нашия роден клуб, това са все футболисти, които са били рожби на „Добруджа”.

Това предимство ли е, според Вас?

Абсолютно. За да успее човек трябва да се ангажира със сърцето си и с душата си и да работи за благото на „Добруджа”. Иначе всичко друго са легионери и с тях работа не става. С легионери битка не се печели. Печели се с местни хора, с хора, които са израснали тук и милеят за отбора.

Какви други въпроси ще разгледате на заседанието на УС?

Заседанието ще бъде основно за избиране на треньор, ще видим как се ще състоят нещата в детско-юношеската школа. Неимоверно по време на разговор излизат и други въпроси и ние ще ги обсъдим.

Казвате детско-юношеската школа, там предвиждате ли смяна на треньора или просто ще обсъдите състоянието й?

Не е тайна вече, чу се, че има оплаквания от някои треньори. Ще се обсъдят и тези неща, защото в края на краищата става въпрос за деца, не за големи футболисти, за професионалисти. Основната идея е децата да обичат футбола и да играят с любов. Ние от тези 10-годишни деца не можем да искаме нещо, което е още непостижимо от тяхна страна. Децата идват да играят футбол за удоволствие. Детето има мечти и за това идва в отбора. Какво означава на едно малко дете да му убиеш мечтите, желанието за игра? Има оплаквания и тези неща ще се видят, ще се разговаря, ще се покани г-н Пейчев, директора на школата. Има доста наболели въпроси и в разговори ще трябва да ги решим.

Какви цели ще преследва отборът през следващия сезон? Връщането в Б група сред тях е ли и на всяка цена ли?

Връщането в Б група не е на 100 процента цел, но си остава като задача. Не  на всяка цена, защото ние ще градим отбор, който ще бъде по-голямата част от местни. Зависи какво ще привлечем като момчета, като футболисти, които са заминали на по-ранен етап от „Добруджа”. Ако успеем да направим един хубав, добър, сплотен отбор, дай Боже, ако стане да влезем в Б група – добре дошло.

Какъв процент от футболистите на „Добруджа” в момента са местни хора?

По-голяма част от футболистите бяха от други клубове, не бяха местни. Накрая, в последните мачове, пуснаха да играят нашите момчета, които са рожба на нашата школа. Аз не съм присъствал, но в разговорите, които съм провел, казаха, че момчетата са се представили много добре и на такива като тях ще разчитаме в бъдеще.

Снимка: кадър "Добруджа ТВ"

c