Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Селекционер: Тазгодишните добиви на пшеница може би ще бъдат с 10 % по-ниски

Тазгодишните добиви от пшеница може би ще бъдат с около 10 % по-ниски от миналата година. Такава прогноза направи пред репортер на ПроНюз Добрич  проф. д-р Николай Ценов – селекционер по пшеницата във фирма „Агроном”. По неговите думи, състоянието на пшеницата се движи около нормалното, както всяка година по това време, въпреки критичната ситуация през пролетта. Проф. Ценов припомни меката зима и липсата на достатъчно влага, както и денонощните температурни амплитуди в отделни периоди. „Когато трябваше да започне активната вегетация, започнаха едни слани, които продължиха по 10-15, че и по 20 дни.” – поясни селекционерът. Той допълни, че голяма част от пшеничните посеви в страната – над 40 %, са засети късно, в края на ноември и началото на декември. Растенията не са имали време да братят, да се закалят и да се зазимят. Меката зима и липсата на валежи добавили допълнителен щрих към неблагоприятната картина. За разлика от планинските райони, полските части на страната получиха от 80 до 120 литра на квадратен метър по-малко валежи, посочи Николай Ценов.

Той припомни, че в периода на екстремното засушаване е имало фермери, които са възнамерявали да разорават пшеничните полета. „Нещо, което не се беше случвало поне от половин век, че и повече” – подчерта селекционерът. Той добави, че последвалите дъждове са спасили житните масиви и растенията са се възстановили. Но някои от посевите са останали по-редки, което също ще се отрази на добивите.

Картината, според проф. Николай Ценов, е пъстра, както всяка година. Той смята, че голяма част от фермерите се справят успешно с предизвикателствата, тъй като прилагат  топ технологии за растителна защита, торене и хранене. Напоследък се използват и листните торове. Вероятно добивите ще са около нивото на миналогодишните или с 10 на сто по-ниски, коментира проф. Ценов. Неговата прогноза е, че жътвата в Добруджа ще започне в традиционното време – началото на юли.

c