Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С майсторство и летни коктейли младите бармани от Добрич омаяха ценителите

Младите бармани от Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ в Добрич направиха презентация на свежите си идеи за лято 2019 г. Пред сградата на училището те представиха безалкохолни коктейли, модерни шотове и рисувано кафе.

От няколко месеца клуб по интереси „Иновации и техники в барманството” с ръководител инж. Диана Иванова разработва нови рецепти за свежи коктейли и изпробва актуални техники.
Днес уменията си като начинаещи бармани показаха Бранислав Косеков, Никола Ганчев, Мартин Емилов и Светлозара Стефанова и Исуф от 8 б клас, Ивелина Игнатова, Тезджан Нихат и Максим Емилов от 11 г клас, Катерина Маринова от 11 б клас, Кристиян Бахчеванов от 11 а клас и Мелиса Николаева от 11 в клас

С коктейла „Лавандулово лято”,който се приготвя с техника „Смесване в барова чаша”, бяха почерпени всички поспрели се граждани,за да видят уменията на младите хора от гимназията и с безалкохолни свежи коктейли с техника „Шейкър” на база плодови сокове и сиропи. Демонстрацията включваше и цветни модерни шотове с техника „Напластяване”.

Безспорен фаворит на всички бе безалкохолният коктейл „Лавандулово лято”-приготвен  от  лавандула,лимон и мед. Той притежава освежаващ, разхлаждащ ефект, действа и като антистрес терапия.

Добричлийки, които имаха възможността да опитат коктейла, споделиха, че той е уникален на вкус, освежаващ, особено за предстоящите жеги.

Директорът на гимназията инж. Нели Апостолова сподели специално за читателите на Про Нюз Добрич рецептата за коктейла:

Рецепта  за  „Лавандулово лято”

I. Съставки:

  • 1 ч.ч. пчелен  мед или захар
  • 5 ч.ч. чиста вода
  • ¼ ч.ч. суха лавандула /суха кулинарна лавандула/
  • 6 лимона , белени и сочни
  • Клончета зелена лавандула

ІІ.Приготвяне:

1. Излейте ½ от водата в съд, заварете и махнете от котлона.

2.Добавете суха лавандула, оставете да се накисне около 20 минути,подсладете с мед.

3. Прецедете сместа и излейте в по – голям съд.

4. Добавете линонов сок и останалaта вода. Разбъркайте добре

ІII. Други приложения на лавандулата при безпокойство и главоболие.

1. Добавете 5-6 капки от лавандулово  масло във вашата вана за релакс.

2. Разпръснете 10 – 12 капки лавандула във въздуха по време на работния ден, за облекчаване на стреса.

3. 5-8 капки лавандула  към вашия ежедневен крем за тяло, за  свежа кожа,за отпускане,за  предпазване от насекоми и облекчаване на съня.

c