Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

55 учени от три държави представят в Добрич иновативни решения в селекцията и агротехниката на полските култури

55 учени от България, Румъния и Сърбия участват в започналата днес в Добрич международна научна конференция на тема „Съвременната селекция и агротехника на полски култури – иновативни решения и перспективи“. В рамките на два дни участниците ще представят 18 доклада и 43 постера, посветени на различни аспекти на селекцията и генетиката на културните растения, растителната защита и агроекологията и агротехниката на полските култури.

Форумът е посветен на 90-та годишнина от рождението на именития български селекционер на пшеница със световна слава Тодор Рачински. Организатор на конференцията е Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево, а съорганизатори са Селскостопанската академия, Съюзът на българските учени – клон Добрич, и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

При откриването на научната среща, която се провежда в конферентната зала на хотел „Изида”, бе прочетено приветствие от името на проф. д-р Васил Николов – председател на Селскостопанската академия. „Със своите значими научни постижения Тодор Рачински допринесе за развитието и прославянето на Добруджанския земеделски институт, Селскостопанската академия и българското земеделие по света. Институтът в Генерал Тошево е пример за ярка диря в историята на българската селекция на пшеница – семена, покорили световни научни върхове. Вие сте един от лидерите на структурните звена на академията с безспорни постижения в съвременната селекция на полски култури и агротехника” – се посочва в приветствието. В него бе подчертано още, че създадените през годините сортове на Добруджанския земеделски институт  притежават висок генетичен потенциал за пластичност и адаптивност и са гарант за стабилни добиви в екстремни условия.

Директорът на института доц. д-р Илия Илиев представи доклад за живота и научната дейност на Тодор Рачински, създал 22 сорта пшеница, прославили българската селекция в света. Тодор Рачински загива на 26 декември 1980 г. при автомобилна катастрофа, на път за института, на около 600 метра, преди да пристигне. Загива близо до едно от своите селекционни полета.

c