Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Три от най-красивите дизайнерки ще открият Модна фиеста Албена

Преди най-голямото лайфстайл събитие на лятото, 19 години Модна фиеста Албена, което ще се проведе от 13 до 16 юни, се срещаме с телевизионната продуцентка Мариана Аршева, която разказа за подготовката, за емоциите през годините и за себе си.
Идеята за модната фиеста се заражда след като Мариана, която като студентка работи всяко лято като екскурзовод на Албена, иска да се завърне в комплекса с нещо интересно, и в същото време вълнуващо. И така 19 години. Дори е имало и момент на уточняване на детайлите, първата година, но Мариана я нарича нулева, защото броенето започва след това.

Мариана, защо точно Албена?
Влюбена съм в този комплекс. Тук съм дошла съвсем малка, когато бях първи курс студентка. Приеха ме, след много труден конкурс, за екскурзовод. После станах администратор и така всяко лято, докато бях студентка, работех в Албена, от май до октомври. Тук срещнах и първата ми и най-голяма любов, моя съпруг, децата ми са с мен тук още от бебета, малкият ми син дойде тук като бебе на 4 месеца, просто защото трябваше да се проведе поредната фиеста. Нито за момент не сме прекъсвали. Имало е много трудни моменти, но когато аз съм започнала нещо, това означава, че то е, защото ще бъде успешно. Сега големият ми син, който завърши НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов“,/ преди това ВИТИЗ/, специалност „Кино и телевизия“, в момента завършва магистратурата си „Телевизионно продуцентство“ и виждам, че му харесва, освен на прави филми, да се занимава и с продуцентство. На един по-късен етап може и той да продължи с фиестата, защото аз имам други планове в главата си, но аз планове имам винаги. Едни поставям на преден план, други оставям на трупчета и им давам време да узреят в главата ми, трети ме връхлитат изведнъж, без да съм ги мислила. При всички тях, обаче, темата е една, медии, лайфстайл, реклама, култура. Не се хвърлям от тема в тема. Днес да се занимавам с едно, утре с друго. При мен всичко е в една посока. Завършила съм и работя това, което съм искала. Много е трудно да ходиш на работа, ако не харесваш това, което работиш. Аз работя всеки ден, може да са и 24 часа в денонощието, но се забавлявам постоянно. Мисля, че и хората, които се срещат с мен и работим заедно по различни проекти, виждат положителната ми енергия и че това, което правим, ще има добър резултат.

Като казахме Албена, какво ще се случи тази година, ти си продуцент 19 години на събитието?

Ще открием тържествено на брега на морето, пред най-новото бижу на комплекс Албена, петзвездното бижу - хотел „Парадайс Блу“, където заедно ще се забавляваме с дизайнери, туристи и музикални изпълнители. От морето ще излезе Джак Спароу, в ролята на който ще влезе Диян Христов, обявен след допитване за Най-красивия мъж на десетилетието, и така символично ще отбележим началото на фиестата. В продължение на няколко вечери във вариете театър “Албена” ще се покажат елегантни облекла, заедно с изпълненията и шоуто на Айвън и балет „Максимус”, Кристина Димитрова и Орлин Горанов, Ивайло Колев, Начо Паскал, Йордан Марков, Мартина Иванова, Соня Немска и др., а сутрин са ревютата на плажни и спортни костюми, аксесоари на атрактивните басейни на петзвездния хотел „Фламинго Гранд“ и в най-красивия аквапарк „Аквамания“ на Балканите. Искрен Пецов, който е наш водещ на фиестата вече 19 години, написа уникална музика за моя филм, вече с над 140 000 гледания - Albena Film 2016, който показва колко е красива България. Традиционно ще презентираме и слънцезащитния спрей срещу полепване на пясък Sun Zone 50 на Орифлейм. Ще има състезание между модели, гости и дизайнери, като отборът, който победи, ще получи слънцезащитни продукти за цялото лято. Досега победители са били певицата Джина Стоева, актрисата Анна-Мария Чернева, Али Алиев – Мистър Менхънт и седми в света, и др. Не са забравени и най-уникално вкусните сладоледи, тези на Nestle Ice Cream Bulgaria. С тях ще има състезание „Познай вкуса на сладоледа“, като акцент е естествено Boss - а на всяка ситуация. Досега победители са били певецът Васил Петров, Искрен Пецов, Мистър Менхънт Али Алиев, Джина Стоева и др. Сладоледът е неустоима комбинация от бонбони Маршмелоу потопени в млечния какаов сладолед и нежни филирани бадемови парченца в глазура от бял шоколад – това е новият BOSS Rocky Road, естествено във фризерите на Нестле.

Друго различно тази година?
Тази година на фиестата участват освен красивите моделки и три много красиви дизайнерки. Най-дълго е участвала, 12 години, Ангелина Данова – Анджи, която повече от 20 години облича българския мъж. Ангелина ще покаже последната си колекция вратовръзки, колани, папионки и куп други аксесоари. Стефка Гущерова, от модна къща „Шик“ е подготвила близо 100 тоалета, специално за фиестата и до вчера не беше избрала с какво да участва. Третата красавица е Соня Стоянова от Велико Търново, от модна къща „Wild Tear“, която идва с нова лятна колекция, където преобладава цялата гама на дъгата. Просто ще бъде интересно! Чакам с нетърпение фиестата, нямам търпение да видя и колекциите на другите дизайнери. Модна къща „Бултекс“ традиционно идва с официална колекция и втора строго специализирана. Те вече произвеждат всичко необходимо и за мъже и жени, както официални тоалети, така и ежедневни облекла. Вечерният стайлинг ще завършим с колекцията на Лейди София, които участват близо 15 години на Модна фиеста Албена. Не съм виждала никъде толкова секси чорапи, като тези на тази българска модна къща. Било то с черен кант отзад, на фина мрежа или с цветя в горния край, просто са неустоими.
Фиестата е за всички, които искат да покажат какво могат и какво са постигнали през годините. Иначе може да си много добър, но като няма на кого да покажеш, това което си създал, няма голям ефект. Тук участват само български фирми, които се съизмерват помежду си. Имаме участници и студенти, които виждат постиженията на по-големите в занаята. Какво по-хубаво на едно място да бъдат малки, големи и още по-големи дизайнери! Гостували са и такива имена от голямата мода като Салваторе Куоколо и Денис Смирнов, а преди две години Жан Люк Амслер представи колекцията си веднага след като премиерата й беше в Лувъра. Тази година, за първи път ще имаме и представяне на едни от най-добрите бъдещи гримьори и фризьори от Професионална гимназия по прическа и козметика „Княгиня Евдокия“, гр.София с директор Мариета Гигова. Надяваме се учениците да бъдат все повече и повече, в следващите наши фиести, защото те са бъдещето ни.

c