Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Спасиха емблематичната "Филипова кръчма" в с. Красен след поройния дъжд

Филиповата кръчма в с. Красен – сграда, свързана с живота и творчеството на Йордан Йовков, е била наводнена при поройния дъжд в петък вечерта, на 31 май,  и се е наложило да я отводняват екипи на противопожарната служба.

Наводнена е била и сградата на кметството, съобщи за ПроНюз Добрич кметът на селото Тошко Тачев. Той уточни, че падналият дъжд преди няколко дни не е бил особено пороен – между 30 и 70 л на кв метър, но селото е било връхлетяно от силна вода, тъй като се намира на едно от най-ниските места в областта.

По думите на кмета на с. Красен, мощна вода, идваща от Пчеларово, Къпиново и Росица, заляла улиците на селото. „До събота вечерта по някои улици можеше да се карат дори лодки” – описа ситуацията Тошко Тачев.

Пороят унищожил реколтата в много градини в ниската част на селото. Но наводнени мазета и къщи няма, няма и пострадали хора и животни, допълни кметът.  Няколко дни след водната стихия, жителите на Красен постепенно се възстановяват от голямата вода, заляла дворовете и градините  с кал и тиня.

Продължаваме да  чистим, включително и с фадрома, водата вече се оттече към язовир "Дрян" и сега ситуацията е нормална, коментира Тошко Тачев.

Снимките са предоставени от Тошко Тачев

c