Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Подписаха тригодишен план за съвместни действия между Добрич и Саратов

Делегация от руския град Саратов – град-побратим на Добрич бе на посещение в Добрич. По време на визитата си гостите – Наталия Леонтйева, зам.-кмет „Социални дейности“ към администрацията на Община Саратов, и Светлана Буранова – консултант към отдела за взаимодействие с обществените сдружения посетиха СУ „Св. Климент Охридски“ и подписаха меморандум за сътрудничество между добричкото училище и гимназия №7 от гр. Саратов. Далечното разстояние между новите партньори няма да бъде пречка за образователните институции, тъй като интернет дава различни възможности за комуникация и различни онлайн форми на взаимодействие.

В рамките на програмата си гостите също така се срещнаха с директора на Регионален исторически музей гр. Добрич – Добрич Добрев, с когото обсъдиха възможностите за взаимен обмен на туристически маршрути свързани с история, археология и на религиозна тема.

dav

По-късно през деня заместник-кметът на Община град Добрич, д-р Емилия Баева подписа заедно с колегата си от Саратов план за съвместни действия през следващите три години в рамките на сключения още през 1996 г. Договор за побратимяване с руския град. Планът за действие обхваща социалната, културна и спортна сфери, а сред дейностите, които се предвиждат са участие на представители на страните в работата на форуми, конференции, кръгли маси по социални и трудови въпроси на територията на гр. Саратов и гр. Добрич, съдействие за развитието на сътрудничеството между образователните институции на двата града, организация взаимодействието между училища в дистанционен формат: развитие на персонала, съвместни семинари, научни и практически конференции и др.

Съгласно предварително заявения от администрацията на Саратов интерес Община град Добрич организира среща на делегатите с Николай Милков – член на управителния съвет на футболния клуб „Добруджа 1919“. С него гостите договориха размяна на информация и взаимни покани на футболните клубове за участие в организирани от двете страни спортни турнири.

sdr

Визитата на гостите в Добрич завърши с посещение на Регионална библиотека „Дора Габе“, където директорът Невена Христова и нейният екип предложиха на посетителите от побратимения на Добрич град интересна екскурзия. Гостите бяха запознати с колекциите на библиотеката за творчеството на Дора Габе и с дарената част от личната библиотека на Петър Увалиев. Споделени бяха възможности за партньорство с библиотека от Саратов, с която да споделят опит, информация и полезни професионални практики.

c