Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Определени са временно опасни зони при учението „Шабла 2019”

За времето от 8 часа на 10 юни до 19 часа на 14 юни се активират временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над Зенитния полигон на Военновъздушните сили /ВВС/ край Шабла и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица. Това съобщават от Министерството на отбраната във връзка с предстоящото обучение „Шабла 2019”, което ще се проведе на зенитния полигон.

Обучението включва тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана /ПВО/ от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътни войски. Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната през 2019 година.

Предислокацията и развръщането на личния състав и техниката на дивизионите от състава на Първа зенитно-ракетна база, определени за участие в „Шабла 2019”, вече завършиха. Те заеха позиции на територията на Зенитния полигон на ВВС край Шабла, откъдето ще се проведат бойните стрелби, съвместно с формирования за ПВО на Сухопътните войски и Военноморските сили на Република България и на въоръжените сили на Република Сърбия и САЩ.

В хода на учението са предвидени стрелби с няколко типа зенитно-ракетни комплекси /ЗРК/ по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени. От Зенитно-ракетната база участват разчети на ЗРК „Нева”, “Куб” и С-300. Пускове от полигона ще извършват още военнослужещи от 250-а бригада за ПВО на Сърбия и от американската армия в Европа. За ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования е назначен командирът на Базата полковник Валери Ценов.

c