Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Община Добрич: Гражданите не са ощетени, ако се подменят некачествени павета

Информация за задигнати павета от тротоар, който в момента се ремонтира, публикува във Фейсбук жена от Добрич. Тя подаде и сигнал във виртуалната приемна на Общината.

Добричлийката разказа, че при обиколка по ул. „Св. св. Кирил и Методий” попаднала на син автомобил, спрял до палет с павета, предвидени за тротоарите, с отворен багажник. По думите й, шофьорът демонстративно прибирал павета в колата си.

Жената първоначално решила, че работник товари колата, за да премести паветата на друго място. Но, шофьорът на синия автомобил нямал отличителни знаци на фирмата, извършваща ремонта, а и съпругата му била на предната седалка.

„Не можех да повярвам, че някой ще изнаглее дотолкова, че да краде пред очите на съгражданите си, както и пред очите на служителите на въпросната фирма, които правеха своите измервания 50-тина метра по-надолу!”, възмути се добричлийката.

Тя директно отишла до служителите на фирмата - "Инжстрой", за да ги информира, че нещо видимо нередно се случва малко по-нагоре по улицата. Отговорът на въпросните служители бил: "Спокойно, той е наш човек, говорил е с нас”. На зададен от жената въпрос: "Добре, той е ваш човек, но данъкоплатците плащат за това…" намусен мъж, по нейна преценка геодезист, й обяснил, че няма проблем.

Продължава ремонт на тротоарите по ул. "Св. Св. Кирил и Методий"

Про Нюз Добрич отправи запитване до Община Добрич дали е запозната с казуса. Попитахме как се осъществява контрол върху дейността на фирмите-изпълнители, за да се гарантира качество на изпълнението, както и какви мерки се предприемат, за да се защитят интересите на Общината като възложител по проекта, съответно на гражданите на Добрич.

От кметството ни препратиха отговор, който е публикуван под сигнала на съгражданката ни във виртуалната приемна, в който се посочва, че той веднага е проверен, съвместно със строителния контрол на обекта.

В отговора пише, че във въпросния ден – петък, 31 май, при редовен оглед на доставените материали за реконструкцията на тротоарите фирмата, осъществяваща строителен контрол на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, е констатирала дефектни павета. Част от тях са били в палетите, а друго количество  -  вече извадени на тротоара. Веднага била разпоредено те да бъдат заменени. Именно въпросните павета били изнасяните от строителната площадка.

От Общината обясняват, че всички дейности по проекти се заплащат на обем свършена и приета от възложителя работа, а не на обем доставени строителни материали на площадките. „В тази връзка Общината и данъкоплатците не са ощетени от некачествените павета и/ или тяхната размяна. До приемане на обекта от Общината ангажимент на строителя е доставката, съхранението и опазването на строителните материали, влагани при изпълнението на обекта”, допълват от кметството.

От там споделят, че разчитат на отговорно отношение на гражданите към всички строително-ремонтни дейности в Добрич, тъй като в продължение на няколко месеца на територията на града едновременно се работи по довършване на дейностите по подмяна на 80 км водопровод, възстановяване на настилка, извършват се и редица други ремонтни дейности.

c