Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В началото на лятото продължава търсенето на кадри за туризма

В началото на лятото най-търсени на пазара на труда са кадрите в туризма. Десетки са свободните позиции за готвачи, сервитьори и бармани, камериерки, обслужващ персонал, продавачи в търговски обекти, сочат данните на Бюрото по труда в Добрич към 3 юни. Търсят се още фризьори, козметици, домакини, управители на хотели и ресторанти, помощници при приготвяне на храни, става ясно от обявите в сайтове за търсене на работа.

От Регионалната служба по заетост отчитат спад на безработицата в област Добрич през април. В края на четвъртия месец безработицата е 4,8 %, с над 1 % по-ниска от предходния месец. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от област Добрич през месец април 2019 г. е 3804. В сравнение с април 2018 г., броят им  намалява с 1098 лица, равнището на безработица е с 1,4 процентни пункта по-ниско. В град Добрич броят на регистрираните безработни през април 2019 г. е1182. Равнището на безработица в града е 2,6% при 3,9% предходния месец, с 1,3 процентни пункта по-ниско. В сравнение с април 2018 г., се отчита спад с близо 1 %  на равнището на безработица и намаление с 380 лица на регистрираните безработни. 

 През април 2019 г. на работа в област Добрич са постъпили 1285 безработни лица. Със съдействието на трудовите посредници от бюрата по труда в областта в заетост са включени 1238 лица – 96,5% от започналите работа през месеца. През април 2019 г. продължиха действията за устройване на работа на лицата от уязвимите групи на пазара на труда. В заетост са включени 153 младежи до 29 г. възраст Преходите в заетост на млади хора са 11,9% от всички преходи в заетост, реализирани през месеца. През април 2019 г. на работа са устроени и 26 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

 От началото на месец април Агенция по заетостта стартира нов раширен прием на заявления по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейски социален фонд на ЕС чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Операцията предоставя възможност на заетите лица да получат нови или да разширят знанията и уменията си чрез придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности в съответствие с актуалните нужди на бизнеса.

Право да подават заявления имат заети лица на трудов договор в предприятия извън държавната администрация, които са:

  • С придобита средна или по-ниска степен на образование (без ограничения във възрастта)
  • Над 54 год. (навършили 55 год.) с висше образование.

Желаещите да участват в проекта ще имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение за продобиване на ключова компетентност с ваучери. Обучение по ключова компетентност може да бъде общуване на чужди езици, или дигитална компетентност.

По проекта се променя и предвиденото съфинансиране от страна на включените в обучение лица и при текущия прием то е в размер на 50% от стойността на ваучера. Заинтересованите лица могат да подават своите заявления, както по електронен път, така и на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната

Срокът за прием на заявления е  до изчерпване на предвидения финансов ресурс, съобщават от Бюрото по труда в Добрич.

c