Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Пороен дъжд заля мазета и дворове в няколко села в община Генерал Тошево

Пороен дъжд се е изсипал в петък вечерта в района на няколко села в община Генерал Тошево. Водата е заляла къщи и дворове в ниските части на селата Житен, Пчеларово, Зограф, Равнец, Дъбовик и Красен. „За кратко време се изля голям дъжд. Предприети са всички действия за преодоляване на щетите, осигурено е отводняване на помещения там, където се налага, всичко е под контрол” – коментира за ПроНюз Добрич кметът на добруджанската община Валентин Димитров. По неговите думи, водата е била силна в деретата и ниските части на населените места. Създадена е организация за почистване на засегнатите дворове и къщи, допълни кметът. Няма пострадали хора.

   Няма точна информация за количеството паднал дъжд, но по неофициални данни за около час в района са паднали по около 100-120 л на кв метър.

  „То беше като океан! Дъждът в петък вечерта заваля кротко в началото към 8 ч. 30 мин. вечерта. Но към 10 ч. се изви силен вятър, усили се и дъждът и селото ни беше връхлетяно от силна вода от две страни – откъм гората и откъм Пчеларово” – сподели Татяна Лазарова, кмет на с. Зограф. Водната стихия заляла ниските дворове и градини и изкоренила зеленчуците и останалата реколта на хората. Пороят отнесъл асфалта от моста, свързващ двете части на селото, а водата преляла и над моста. Кметицата започнала да събужда хората по телефона, защото нямало как да премине през потопения във вода мост. Сред потърпевшите от стихията бил и местен пчелар, чиито кошери плували в бучащата вода. Екипи на пожарната отводнявали наводнена къща в ниското до дерето.

 Залети дворове и мазета има и в с. Дъбовик, съобщи кметът Стоянка Първева. Дъждът поразил предимно ниските райони на селото. Няколко дни след пороя хората все още трудно се съвземат от водния порой. Предстои да стане ясно какви са конкретните материални щети и има ли засегнати земеделски култури.

c