Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Археолози ще продължат разкопките на нос Калиакра, където през 2018 г. бе намерено ценно съкровище

И през това лято ще продължат разкопките на нос Калиакра, където през миналата година археолози откриха ценно средновековно съкровище от 970 златни и сребърни монети и накити. Експедицията ще започне в началото на август под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей. Намереното през август м.г. под пода на опожарена татарска къща съкровище доц. Петрунова окачестви като sms от ХІV век. През идващото археологическо лято ще продължи проучването на този сектор, както и на други средновековни сгради в крепостта,  съобщи за ПроНюз Добрич директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев.

През септември ще се осъществи експедиция и на нос Чиракман, разкопките ще ръководи археоложката Елена Василева от Националния археологически институт с музей към БАН. В района на нос Чиракман се извършват разкопки от три години, след десетгодишно прекъсване, припомни Пенко Георгиев. Той уточни, че историците ще изследват верижни помещения от Средновековния период, след което ще проучват античната епоха, когато античният град Бизоне е бил силна гръцка колония.

И двата обекта ще бъдат подпомогнати финансово от община Каварна, очаква се финансиране и от Министерството на културата, добави директорът на музея в крайморския град. Той отбеляза, че има идея през лятото да бъдат възстановени археологическите ученически бригади с участието на средношколци от средните училища в община Каварна.

c