Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Къде да заведем децата си на 1 юни в Добрич?

Разнообразие от игри, забавления и предизвикателства за най-малките жители на Добрич предвижда програмата на общината на 1 юни – Международния ден на детето.

     Пътуващ международен фестивал на анимационния филм „Златен кукер” ще предложи в съботни ден прожекции на специално селектирани анимационни филми за деца. Прожекциите са от 10.00 до 14.00 и от 16.00 до 19.00 ч. в сградата на музея в Градския парк. „Свети Георги”. В рамките на фестивалната проява ще има и анимационни работилници за деца, в които участниците ще се запознаят с някои техники за анимация.

  В празничния Първоюнски пътеводител на инициативите в Добрич е включен и Фестивал на талантите от 10.00 до 19.00 ч. в Градския парк „Свети Георги”. Програмата е наситена с много заряд и емоции, атракции и екстремни игри. Детският фестивал на талантите ще се проведе в няколко модула: „Бъди активен с Пауър Джъмп!”, „Общувайте реално, а не виртуално” – настолни игри, демонстрация на радиоуправляеми и летящи модели, Face painting и детски игри заедно с актьора Красимир Демиров.

     За пореден път организаторите на празника ще провокират творческото въображение на децата, които обичат изобразителното изкуство – за тях от 10.00 до 18.00 ч. е предвидено рисуване върху фасадата на музея в парка.

      На изкуственото игрище до зала „Добротица” в Спортен комплекс „Простор” в 10.00 ч. ще започне спортен празник на деца и родители от Детска градина № 27 „Славейче”.

За любителите на приложните изкуства също има възможности за изява в Първоюнския празник. Отворени врати на занаятите ще има от  10.30 до 13.00 ч. в Етнографския комплекс „Старият Добрич” . С помощта на майсторите децата ще се докоснат до тайните на старите добруджански занаяти в ателиетата по дърворезба, везба, керамика и тъкачество.

Програмата за деня предвижда и Фестивал „От българско, по-българско за нашата трапеза” в Скейт парка в градския парк. Събитието започва в 11.00 ч., то е по проект на Асоциацията на земеделските производители в България CAP – HОТ SPOT“, изпълняван с финансовата подкрепа на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към Европейската комисия. „Да си припомним вкуса на българското, да не забравяме за българските традиции и обичаи, за да не забравяме за нашите корени и за да градим „Земеделие за поколенията” – посочват в поканата си за фестивала от браншовата организация. От асоциацията допълват, че фермери от цялата страна ще предложат разнообразие от качествени земеделски продукти. В рамките на събитието ще бъде организиран фермерски базар, информационна шатра и богата развлекателна програма по случай 1 юни, която ще радва малки и големи през целия ден с концерти, арт акции, игри и забавления. Музика ще звучи в изпълнение на деца от СУ „Св. Кл. Охридски” от 12.45 до 14.30 ч. Ще има детска работилница със забавни и образователни игри, ателиета и забавления за най-малките с аниматори от Парти агенцията „Нещо по така”. В 14.30 ч. на сцената на фестивала ще се изявят децата от Арт център „Палитра”, след което празникът ще продължи с музикална програма с DJ.

c