Здраве Общество

31 май – Световен ден без тютюн

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация /СЗО/ на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване нивата на неговото потребление.

През тази година темата на Световния ден без тютюн, определена от СЗО, е „Тютюн и здраве на белите дробове“. Организацията приканва държавите-членки да ускорят усилията за контрол на тютюна, което ще подпомогне за предпазване здравето на обществото от вредите, причинени от употребата му и за намаляване на белодробните заболявания.

снимка: newsnetwork.mayoclinic.org

Целта на кампанията, която СЗО поставя, е да се фокусира вниманието върху взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и белодробните заболявания.

В резултат на тютюнопушенето активните пушачи боледуват по-често от хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ). При изследване на белите дробове на пушачи и непушачи се установява, че в лигавицата на дихателните органи на пушачите значително намаляват реснистите клетки, а на останалите камшичетата се скъсяват. Намаляват се също и слузните жлези. Реснистите клетки и слузни жлези извършват важна очистваща роля на дихателните пътища. В дробовете на пушачите се разрушава част от стените на алвеолите /белодробните мехурчета/, вследствие на което намалява еластичността на белите дробове и тяхната способност да изтласкват белодробния въздух. Поради тези изменения у пушачите се развива първоначално възпаление на лигавицата на бронхите-бронхит, който в усложнената си форма преминава в ХООБ – срещана най-често при пушачи.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *