Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Зрелостник от Балчик отиде на абитуриентския си бал с … лодка

„Всеки абитуриент може да отиде на абитуриентския си бал с „БМВ”, „Мерцедес” или „Ауди” за 100 000 лева. Но кой друг може да отиде с лодка и да покаже, че е истински българин?” Така Александър Спасов от Балчик коментира пред Про Нюз Добрич решението си да
се придвижи с плавателен съд до мястото, където се събраха зрелостниците от Белия град за една от най-паметните в живота си вечери. Младежът премина по улиците на Балчик, застанал зад руля на лодката, която бе теглена от лек автомобил. На платното й той бе изписал следните послания:

„За Велика България! Хан Крум, върни се! Но няма да стигнат дърветата за дръвници!!!” и „Към хоризонта! Да спасим Велика България!”

В тон с лодката бе и моряшката тениска, която младежът бе предпочел пред риза за костюма си.

За Про Нюз Добрич Александър Спасов разказа, че работи като рибар при баща си Христо Спасов, който притежава три малки лодки и два кораба. За да бъде преведена лодката в празничен вид, подходящ за абитуриент, му помогнали приятелите. Заедно с него те пребоядисали плавателния съд, работили от сутрин до вечер в продължение на месец. От фирма, която изработва билбордове, поръчал и след два-три дни пристигнало платното с желаните от него текстове. Цялата подготовка на лодката за участие в празничното шествие в Балчик му струвала 200 лева.

Александър търсил дълго в интернет подходящо послание, но не намерил такова. Накрая двамата с баща му решили какво да бъде написано. „Така стана воеводска лодка. Посланието ми е да се върне българщината”, сподели младежът. Той разказа, че не е живял през
соц-а, но от това, което са му разказвали баща му и баба му, смята, че тогава животът е бил по-добър. „Посланието ми е към младите хора, защото работа има, а на тях не им се работи”, сподели абитуриентът. Той разказа, че е при баща си от три години. От тогава при тях са се сменили 50 души, „идват, работят по няколко дни и като вземат пари си тръгват”, посочи младежът.

Зрелостникът разказа, че е наследствен рибар – такъв е баща му, а дядо му, който е от Пловдив, се занимавал с това в близките язовири. Христо Спасов се оженил за балчиклийка и така продължил по пътя на своя баща, но в морските води край Белия бряг.

Александър Спасов завършва СУ „Христо Ботев” в Балчик. За своето бъдеще сподели, че ще кандидатства във Военноморското училище във Варна, специалност „Корабоводене”. "Смятам след като завърша, да остана в България", сподели абитуриентът.

c